Volledig scherm
Bezoeker aan Zuiderhout wordt gevraagd hun handen goed te wassen. © ANP

Park Zuiderhout in Teteringen kampt met norovirus

TETERINGEN - Op Park Zuiderhout in Teteringen, waar ongeveer 350 ouderen wonen, is afgelopen weken het besmettelijke norovirus uitgebroken. Diverse bewoners en medewerkers kampen met buikgriepklachten. Het aantal zieke mensen neemt wel af.

“We hopen nu op het einde van de besmetting te zitten”, zegt Tim Jaddoe, beleidsmedewerker risico en kwaliteit bij Park Zuiderhout. Volgens hem gaat het om één afdeling waar mensen wonen die verpleeghuiszorg krijgen. Zuiderhout heeft vijf afdelingen en verder wonen er mensen in eigen woningen/appartementen.

Bezoekers

Bezoekers zijn gewoon welkom op Park Zuiderhout. Hen wordt dan wel gevraagd hun handen voor en na bezoek goed te wassen, bij niet meer dan één persoon op bezoek te gaan en openbare ruimtes te vermijden. Ook is een aantal gemeenschappelijke activiteiten afgelast.

Tweeënhalf jaar geleden werd Zuiderhout door een veel grotere uitbraak van zowel het rota- als het norovirus getroffen. De virussen hadden zich toen verspreid over alle gebouwen. In sommige gebouwen was toen volgens de GGD tachtig procent van de mensen ziek.

Ontsteking

Het norovirus is een virus dat een ontsteking van de darmen kan veroorzaken. Niet iedereen die besmet is met het norovirus heeft wordt ziek. Het zijn vooral kwetsbare groepen, zoals ouderen en kleine kinderen, die er veel last van kunnen hebben. Zij kunnen - vaak heftige - klachten krijgen als braken, diarree, misselijkheid, koorts en hoofdpijn.

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 785.000 mensen ziek van norovirussen. De meeste mensen worden ziek in de winter. Ongeveer 45 procent van de mensen die besmet is met het norovirus krijgt buikklachten. Bekend zijn de uitbraken in zorginstellingen en scholen. Niet zelden raken dan tientallen tot honderden mensen tegelijk besmet.

Amarant

Vorige maand was het noro-virus ook nog nadrukkelijk aanwezig bij de Brabantse zorginstelling Amarant. Op tien locaties in de omgeving van Breda en Tilburg brak daar het virus uit. Sinds het begin van deze maand is de situatie bij Amarant weer onder controle.