Volledig scherm
KMA Breda (archieffoto) © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Pelotonscommandant KMA Breda geschorst vanwege relaties met leerlingen

BREDA - Een pelotonscommandant van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda is geschorst omdat hij relaties zou hebben aangeknoopt met vijf vrouwelijke officieren in opleiding. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigt berichtgeving van de Telegraaf hierover, maar wil de rang van de man niet bevestigen.

De krant meldt dat het zou gaan om langdurige verhoudingen, die hij er tegelijkertijd op na hield. ,

,Het is binnen Defensie niet toegestaan een seksuele relatie aan te gaan indien er sprake is van een hiërarchische relatie of een andere machtsverhouding zoals instructeur-leerling”, aldus het ministerie.

Onderzoek

De zaak is onderzocht door de Centrale Organisatie Integriteit Defensie nadat er meldingen over de man waren binnengekomen. Binnen een paar weken zal de baas van de landmacht, luitenant-generaal Leo Beulen, een definitief besluit nemen over de toekomst van de betrokken militair.

De militair, wiens identiteit niet bekend is, zit thuis in afwachting van nadere maatregelen die Defensie gaat nemen. Dat de man pelotonscommandant is wil het departement om privacyredenen niet bevestigen. 

Nazi

Deze kwestie was volgens het ministerie één van de aanleidingen voor de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) om een ‘breder onderzoek’ te beginnen naar de sociale veiligheid binnen de opleidingen. Het is niet de eerste keer  dat de KMA in opspraak komt. 

In december meldde staatssecretaris Barbara Visser dat twee onderzoeken waren ingesteld naar mogelijke misstanden op de NLDA. Er zouden racistische en pornografische afbeeldingen met verwijzingen naar nazi-Duitsland hebben gecirculeerd.

Deze onderzoeken vinden plaats op de KMA en het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM), die beide onderdeel zijn van de NLDA. Nog voor de zomer moeten deze onderzoeken zijn afgerond.

Het jaar ervoor luidde een homoseksuele cadet de noodklok. De coördinatoren zouden hem belachelijk maken door hem met een roze baret te laten rondlopen.

Verbetering van de sociale veiligheid is een prioriteit voor het ministerie. Onderzoek van de onafhankelijke commissie-Giebels wees vorig najaar uit dat er op dit vlak nog veel te verbeteren is bij Defensie.

NLDA

  1. Rechtbank Breda opent condoleanceregister voor doodgeschoten Derk Wiersum: ‘Aanslag heeft mij gesterkt als advocaat’
    PREMIUM

    Rechtbank Breda opent condolean­ce­re­gis­ter voor doodgescho­ten Derk Wiersum: ‘Aanslag heeft mij gesterkt als advocaat’

    BREDA - De plek is niet toevallig gekozen: onder het beeld van Vrouwe Justitia. ,,Of liever vóór het beeld van Justitia, wij staan voor rechtsbijstand en voor de rechtsstaat”, verklaart Lex Lensink, deken van de Orde van Advocaten de plaats van het condoleanceregister. ,,In de openbaarheid, in de publieke hal van het gerechtsgebouw, niet in een hoekje of in een advocatenkamer".