Volledig scherm
Vanwege het overlijden van Joost Dikmans, de zanger van het lied, Da ziede zo, neemt Danny de Klerk, oud-prins Daan deze rol waar namens Joost in Mezz. © Pix4Profs/René Schotanus

Qwitnix?! winnaar Blèèrfêêst en oud-prins brengt hommage aan overleden Joost Dikmans

BREDA - Het nummer Heej, da is nou Kielegat! van Qwitnix?! is de winnende Kielegatse carnavalskraker van 2020. Dat is vrijdagavond bekendgemaakt tijdens het Blèèrfêêst in de Mezz.

Twaalf deelnemers schreven zich in voor de jaarlijkse liedjesavond van ut Kielegat. Eén kapel moest helaas op het laatste moment haar inzending terugtrekken. De zanger van Bentzat bleek ziek en zijn vervanger - de vaste trompettist/zanger - tja, die werd afgelopen maandag geïnstalleerd als nieuwe prins van ut Kielegat. 

Hoogheden icongito

Hij blijkt niet de enige hoogheid die nauwe banden heeft met de muzikanten die het leutfeest opluisteren. Zo zien we deze avond nóg twee recent aangestelde Bredase hoogheden op het podium. Incognito, maar niet te missen, herkenden we de nieuwbakken Baron van het Ginneken, Baron Guillaime Martin, in de entourage van de Biermagneten. En amper een paar nummers verder staat ineens de kersvers prins Cornillûs van Giegeldonk tussen de muzikante van de Fiepers.

Quote

Ik ben trots op onze kapellen en trots op het Kielegatse lied. En dat gaan we straks ook uitdragen in de stad

Prins Arie d'n Irste

Hommage aan Joost Dikmans

Voorafgaand aan de liedjeswedstrijd, wordt door de winnaars van vorig jaar, De Bredaose Turfschippers en ‘t Zooike, hun nummer Da Ziede Zo ten gehore gebracht. Het nummer wordt een hommage aan de op 6 november jongstleden overleden zanger Joost Dikmans. 

Zijn plek wordt bij deze gelegenheid ingenomen door Danny de Klerk. De man die heel carnaval minnend Breda de afgelopen drie jaar enkel heeft gekend als Prins Daan. Haast onherkenbaar, zo in een geel feestoutfit en zónder steek met veren. Met een kleine buiging naar het scherm waar op dat moment een foto van Joost getoond wordt, zet De Kerk het nummer in. ,,Voor jou Joost, met veel liefde en respect.”

  1. Schrijfactie Amnesty International in Breda: ‘Deze verhalen maken echt indruk’
    PREMIUM

    Schrijfac­tie Amnesty Internatio­nal in Breda: ‘Deze verhalen maken echt indruk’

    BREDA - ,,Het zijn jongeren met nog te verwezenlijken dromen.” De Bredase Odile denkt lang na. Kijkt naar de foto’s en de verhalen van de Wit-Rus Emil Ostrovko (17) en de Soedanees Magai Matiop Ngong (15). ,,En wat hebben ze nou gedaan? Je zou zo graag alle onrecht uit de wereld willen helpen. Wat was hun intentie? Mensen mogen fouten maken, ze moeten de kans krijgen om het recht te zetten.”