Volledig scherm
Christin (l) en Astrid Banks van restaurant Moksie Djarie aan de Ginnekenweg. © Palko Peeters

Restaurant Moksie Djarie aan de Ginnekenweg vertelt verhaal van Suriname

BREDA - Wie van de Surinaamse keuken houdt kan sinds kort terecht bij het nieuwe restaurant Moksie Djarie aan de Ginnekenweg 75 in Breda-Zuid. Eigenaressen Christin (51) en Astrid Banks (45) hebben de zaak eind december geopend, maar op donderdag 31 januari volgt de officiele opening (17.00 uur).

De goedlachse dames van Surinaamse huize, een jaar of tien geleden naar Breda afgereisd, verwelkomen die dag de klanten met een hapje en drankje. En vanaf die datum gaat de gezellige en sfeervol ingerichte eetgelegenheid ook open voor de lunch (vanaf 11.00 uur), met op de kaart onder meer een broodje bakkeljauw (gezouten kabeljauw) en broodje pom (ovenschotel met kip). 

Smeltkroes

Moksie Djarie staat letterlijk voor ‘gemengd erf’ en verwijst naar de veelzijdige keuken waar de Javaanse, Hindoestaanse en Creoolse eetcultuur mekaar ontmoeten. ,,De keuken is een smeltkroes, onderling gewisseld, unieke smaak”, zegt Christin Banks. Neem de bekende Roti, met massala kip, boontjes of kouseband, of djarpesie moksie alesie: Creoolse gemengde rijst met gebakken vis. Zijn er Nederlandse invloeden? Jawel, de kippenpastei: ,,Wij doen daar doperwtjes bij.”

Verhaal van Suriname

Moksie Djarie (55 zitplaatsen) moet wat de dames betreft een ware belevenis zijn: ,,We willen graag het verhaal van Suriname vertellen.” Zeker met de uitspraak van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken, zomer 2018, nog in het achterhoofd. Dat Suriname een failed state zou zijn door etnische opdeling. Een uitspraak die veel ophef veroorzaakte en waar hij later excuses voor aanbood. ,,Wij leven met alle bevolkinsgroepen heel goed samen. Daar kan Nederland nog iets van leren. We nodigen de minister graag uit een hapje bij ons te komen eten.” Voorheen zat Brasserie Zandberg in het pand en daarvoor cafetaria Rijvers.

Volledig scherm
Christin (l) en Astrid Banks van Moksie Djarie aan de Ginnekenweg in Breda-Zuid. © Palko Peeters