Volledig scherm
Station Breda. © ANP

Station Breda: vaak wachten op de trein

BREDA - Van alle stations in Nederland scoort dat van Breda het op één na slechtst als het gaat om punctualiteit. Van alle treinen die daar vertrekken en aankomen reed 88,3 procent op tijd. Alleen station Eygelshoven Markt in Limburg scoorde nog slechter (85,1 procent).

Dat blijkt uit cijfers die de website vertraagd.com verzamelde voor RTL Nieuws. Ter vergelijking: het gemiddelde in Nederland is tot nu toe dit jaar 94,8 procent.
In Breda viel 3,8% van de treinen uit, 7,8 procent was vertraagd.

Brabantse stations scoren over het algemeen slecht, vergeleken met de rest van Nederland. Op geen enkel station rijdt meer dan 96 procent van de treinen op tijd. Een groot verschil met het noorden van het land. Daar rijden de treinen juist vaker op tijd. 

De treinen op station Eindhoven Strijp-S zijn het vaakste op tijd (stiptheid: 95,8 procent) in de provincie Noord-Brabant, gevolgd door Boxtel met een stiptheid van 95 procent. 

In vergelijking met 2016, toen we dit onderzoek ook uitvoerden, scoren stations tussen Den Bosch en Nijmegen nu aanzienlijk slechter. Goed nieuws is er ook: Lage Zwaluwe, Zevenbergen en Oudenbsoch zijn juist stipter geworden de afgelopen drie jaar. Deze stations stegen op de landelijke lijst met 114, 134 en 149 plekken.
Het station Gilze-Rijen zit met een score van 91,5 procent juist aan de lage kant.

De percentages zijn berekend door te kijken naar alle treinen van 9 december 2018 tot 2 december 2019. Treinen gelden als ‘te laat’ bij vijf minuten of meer vertraging of als ze zijn uitgevallen. Voor dit onderzoek heeft vertraagd.com de punctualiteit, het percentage vertraagde treinen en het percentage uitgevallen treinen voor alle stations in Nederland berekend.

Score van stations in West-Brabant

Breda: 88,3 procent
Gilze-Rijen: 91,5 procent
Breda Prinsenbeek: 93,4 procent
Bergen op Zoom: 93,9 procent
Roosendaal: 94 procent
Etten-Leur: 95 procent
Oudenbosch: 95,5 procent