Volledig scherm
Een artist impression van hoe de terrein van het Vitalis College er in 2022 uit zou kunnen zien, met linksachter het Talentencentrum. © Gemeente Breda

Steun voor topsporthal mét atletiekbaan

BREDA - De kans dat Breda een topsporthal krijgt inclusief een indoor-atletiekvoorziening krijgt, is een stap dichterbij gekomen. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde er gisteravond mee in dat het college van B&W deze ‘plus-variant’ verder kan gaan uitwerken. Kritiek was er echter ook.

Het complex - dat de werktitel Talentencentrum draagt - moet verrijzen op het terrein van het Vitalis-college aan de Terheijdenseweg. De investering bedraagt ruim 24 miljoen euro: 18 miljoen voor de hal en 6 miljoen voor de atletiekvoorziening. In een later stadium moet de raad hier wel nog definitief mee instemmen.

Drie zaaldelen

Er wordt uitgegaan van een sporthal van 32 bij 48 meter, te verdelen in drie zaaldelen met een vrije hoogte van 9 meter. De indoor-atletiekvoorziening (met zesbaans sprintbaan) komt daarnaast en is 90 meter lang en 12 tot 25 meter breed. In het complex komen verder vergaderzalen, leslokalen, horeca, kantoren, was- en kleedruimten en een krachthonk. Ook is er tribuneruimte voor in totaal 400 mensen.

In het centrum zal niet alleen door topsporttalenten worden getraind. Het is nadrukkelijk ook bedoeld voor de breedtesport, zodat ook Bredase amateurverenigingen er terecht kunnen. Een belangrijke gebruiker wordt ook het Vitalis College, dat een opleiding Sport en Bewegen is gestart waar uiteindelijk 400 á 500 mensen zullen studeren.

Uitbreiding

De meerderheid van de gemeenteraad stemde gisteravond voor het voorstel van het college van B&W om te gaan voor een topsporthal-plus. Joek van Pul (D66) sluit zelfs niet uit dat de hal in de toekomst nog groter kan worden. “Zorg dat in het ontwerp ook een eventuele uitbreiding mogelijk blijft”, aldus Van Pul.

Kritiek kwam wel van de oppositiepartijen. Raadslid Dirk Uijl van de SP ziet niet veel in een topsporthal. Hij wil liever dat het geld besteed wordt aan de ontwikkeling van de breedtesport in Breda-Noord. Daarvoor vond hij echter geen steun bij de rest van de raad.

Breda-Noord

Wel vindt een raadsmeerderheid dat bij de verdere invulling en uitwerking van het Talentencentrum-project er voor gezorgd moeten worden dat de investering ook ten goede komt aan Breda-Noord, zowel op het gebied van leefbaarheid als op het gebied van sportstimulering.

Het CDA vreest dat er straks een tekort gaat ontstaan bij de exploitatie van de hal. Raadslid Jeroen Bruijns stelde gisteravond dat een tekort niet ten koste mag gaan van het budget voor andere sportvoorzieningen en -activiteiten in de gemeente.