Volledig scherm
Huurwoningen van woningcorporatie WonenBreburg © WonenBreburg

Stormloop op Bredase huurwoningen: 270 zoekenden vechten om één huis

BREDA - Elke betaalbare huurwoning die in Breda vrijkomt, kan rekenen op massale belangstelling. Gemiddeld reageren 270 woningzoekenden op een nieuw aangeboden huurhuis. De krapte in de Bredase sociale huursector is dan ook nog niet voorbij.

Dat concluderen de Bredase woningcorporaties WonenBreburg, Alwel en Laurentius uit de jaarcijfers over 2018 van Klik voor Wonen, de gezamenlijke verhuurwebsite. Op een vrijgekomen sociale huurwoning (tot 710,68 euro per maand) wordt fors meer gereageerd dan in 2017, toen gemiddeld nog 211 reacties binnenkwamen. In 2016 waren dat er ‘slechts’ 105.

Een en ander heeft te maken met een regel die Klik voor Wonen in 2017 afschafte. Die beperkte het aantal woningen waarop tegelijkertijd gereageerd kan worden tot drie. Daarop is het aantal reacties flink gestegen.

In lijn daarvan is ook het aantal weigeringen licht toegenomen. Gemiddeld werd een woning door bijna vier woningzoekenden geweigerd, voordat deze geaccepteerd werd. Meer mogelijkheden om te reageren en alsnog te weigeren geeft de woningzoekenden een grotere keuzevrijheid.

Meer nieuwbouw

Ook de verhuur van nieuwbouwwoningen speelt een rol: bijna dubbel zoveel woningzoekenden reageren op nieuwbouw dan op bestaand aanbod. En de keuze in nieuwbouw wordt langzaam ruimer: vorig jaar werden 147 nieuwe huurwoningen opgeleverd (106 in 2017). In totaal vonden vorig jaar 1.805 huishoudens een onderkomen in Breda via de woningcorporaties.

Het zijn vooral Bredanaars die in de eigen stad een betaalbare huurwoning krijgen (74 procent). 13 procent komt uit de regio. Het aantal verhuringen aan statushouders daalt: 48 woningen in 2018, ten opzichte van 231 in 2016.

Loten is beter

De Bredase markt voor sociale huurwoningen is krap, zien de woningcorporaties. Woningzoekenden moeten gemiddeld anderhalf jaar wachten op een betaalbare huurwoning in Breda. Dat heeft vooral te maken met de nog altijd groeiende vraag. 

Samen met de gemeente blijven de corporaties dan ook inzetten op nieuwbouw van sociale huurwoningen in de stad. Deze collegeperiode moeten 1.200 sociale huurwoningen worden gerealiseerd, zo is de doelstelling. Daarnaast kijken de corporaties naar de manier waarop de woningen worden verdeeld. Woningzoekenden krijgen sneller een woning toebedeeld via loting dan op basis van hun inschrijfduur. 

West-Brabant

In heel West-Brabant werden in 2018 in totaal 4.597 woningen verhuurd via Klik voor Wonen, waaronder 416 nieuwbouwwoningen in de sociale sector. Het aanbod van bestaande woningen daalde juist, met name in de grotere gemeenten: 200 minder dan in 2017. De oorzaak daarvan is niet duidelijk, volgens de corporaties.

In totaal stonden vorig jaar 70.629 woningzoekenden ingeschreven op Klik voor Wonen, waarvan 28 procent actief op zoek was. Dat betekent dat ze minimaal een keer hebben gereageerd op een vrijgekomen woning. 

Download de app van BN DeStem
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem. Zo ben je altijd en overal op de hoogte van het laatste nieuws en bekijk je gemakkelijk alle nieuwsvideo’s. Download nu de nieuwe versie in de Apple App Store (iOS) of de Google Play Store (Android).

  1. Tour du Jour aan de Bredase Rivièra

    Tour du Jour aan de Bredase Rivièra

    BREDA - De terrassen aan de Bredase haven stroomden relatief laat vol, dinsdagavond. Maar gezeten aan het water van de singels, met het nummer Poupee De Cire, Poupee De Son schallend door de luidspreker, en tempraturen die zelfs ruim na het vallen van de avond nog rond de dertig graden liggen, zou je jezelf bijna aan de Franse Rivièra wanen. Helemaal wanneer er de hele avond ook nog eens vol passie over Tour La Grande Boucle, de tour de Franse, gesproken wordt. Maar dan zonder krekels op de achtergrond en met voornamelijk bier op de tafels in plaats van wijn.