Volledig scherm
Terence van Lenten (links) - die de opleiding gespecialiseerd kok aan De Rooi Pannen volgt - reisde deze week met zijn docent Joost de Roover (rechts) af naar de Concours Olivier Roellinger in het Franse Dinard. © Joost de Roover

Student De Rooi Pannen maakt furore bij Franse kookwedstrijd: ‘De hele school is trots’

BREDA/FIJNAART - Het was de eerste keer dat de Franse kookwedstrijd Concours Olivier Roellinger leerling-koks uit de rest van Europa toeliet. Fijnaarter Terence van Lenten (24) van De Rooi Pannen in Breda durfde de uitdaging aan en reisde afgelopen week samen met zijn docent naar Dinard. Met zijn gerechten The touch of Dutch pakte hij de eerste plaats. ‘Ik ben nog van slag’. 

Volledig scherm
Een van de twee gerechten die Terence van Lenten op het Concours Olivier Roellinger heeft gepresenteerd. © Joost de Roover

Concours Olivier Roellinger, hoe kwam je daarbij?
,,Ik las een oproep voor de wedstrijd op Facebook. Een internationale uitdaging, dat leek me wel wat. Met zoiets kun je je naam op de kaart zetten.” Zijn docent Joost de Roover vult aan: ,,Eigenlijk doet de school vanwege de verhuizing dit jaar geen wedstrijden. Maar Terence is zo leergierig, staat er altijd. We konden geen nee zeggen.”

Met welk gerecht wist je de jury in te pakken? 
,,Ik moest twee recepten bedenken, een gastronomisch gerecht en iets wat iedereen thuis kan maken. Met één vissoort, die op een duurzame manier is gevangen of gekweekt. Ik koos voor de Dutch Yellowtail van een biokwekerij uit Zeeland. Ook de overige ingrediënten haalde ik bij producenten uit Nederland. De kokkels, zeewier en zelfs de sojasaus. Ik wilde laten zien wat we hier in huis hebben.”

Jij bleek de beste van de twaalf studenten. 
,,In het koken had ik vertrouwen, dat doe ik dagelijks. Maar ik moest mijn gerechten ook presenteren, in het Engels én voor een twaalfkoppige, Franse jury. Ook de uitreiking was in het Frans, ik had geen idee wat ze zeiden. Tot ik bij de nummer 1 ‘De Rooie Pannen’ hoorde. Alles daarna beleefde ik in een waas.” Zijn docent vult aan: ,,Hij kreeg een waardebon en trofee. We gingen met een brede glimlach naar huis. De hele school is trots.”

Is het koken met de paplepel ingegoten?
,,Mijn ouders runnen al twaalf jaar Cafetaria Family in Fijnaart. Daar ben ik als dertienjarige begonnen in de afwas, later hielp ik bij het opzetten van het eethuis. Even overwoog ik ook de cafetariawereld in te gaan, maar het paste toch niet helemaal bij mij. Ik kwam op De Rooi Pannen terecht en werkte de afgelopen jaren bij verschillende zaken, waaronder een tweesterrenrestaurant. In het najaar start ik bij Wolfslaar in Breda.”

Smaakt het naar meer?
,,In juni mag ik nog een keer terug naar Frankrijk, die bijeenkomst laat ik eerst over me heen komen. Voor nu richt ik me weer op werk en school. Maandag staat er een taartopdracht op het programma.” 

  1. ‘Kobus de Zigeuner was een echte gangster: iedereen was bang voor hem’
    PREMIUM

    ‘Kobus de Zigeuner was een echte gangster: iedereen was bang voor hem’

    ROOSENDAAL - Hij had nog wat jaren gevangenisstraf uit moeten zitten, maar mocht naar huis. Om daar de laatste dagen van zijn leven door te brengen. Kobus Lorsé, alias Kobus de Zigeuner, stierf niet zoals velen voorspelden tussen de gevangenismuren maar thuis, op woonwagenkamp De Kievit in Rotterdam-Beverwaard. Oud-rechercheurs treuren er niet om. ,,Hij was een echte gangster: meedogenloos’’, zeggen ze. ,,Hij was geen lieverdje’’, reageert Kobus’ oudste zoon Bertus. ,,Maar voor zijn kinderen en kleinkinderen was hij een goede man.’’