Volledig scherm
PREMIUM
Jozef Dinge met zijn geliefde Caroline van Schubert en hun zoontje Luca in Wagenberg. ,,We wilden niet verliefd worden. Want zij hoorde in Nederland, ik in Suriname.’’ © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Surinamer Jozef volgde zijn hart en woont nu in Wagenberg met zijn Brabantse

Serie: Nieuwe BrabandersWAGENBERG - Arbeidsmigranten, vluchtelingen, expats: het barst in Brabant van de bewoners uit het buitenland. Wat bracht ze hier, hoe vergaat het ze, en willen ze blijven? Vandaag: van Surinaamse bush naar Brabants dorp. ,,Daar loop je eten te zoeken, hier wandel je voor de lol.’’

H ij groeide op diep in de jungle­­ van Suriname. Trok als 16-jarige naar Paramaribo op zoek naar scholing. En nu woont Jozef Dinge (33) in Wagenberg. Reden: de liefde. ,,Ach, ze roepen hier weleens ‘Zwarte Piet’, maar dat raakt me niet echt. Als je buiten je vertrouwde omgeving stapt, krijg je te maken met vooroordelen. Die heeft iedereen, ik ook. Het verschil zit hem in hoe je dat uit.”

 1. Bruisend Ginneken Breda: veel in weinig tijd
  PREMIUM

  Bruisend Ginneken Breda: veel in weinig tijd

  BREDA - De organisatie van de 51e editie van de braderie in het Ginneken kan tevreden achterover leunen. Hoewel de voorbereiding in een paar luttele weken moest rondkomen, is er toch een volwaardig evenement uitgerold. Bruisend Ginneken, zoals de braderie officieel heet, werd druk bezocht en de meeste ondernemers zijn tevreden. "En dat is toch knap, gezien het feit dat we het in een paar weken uit de grond hebben gestampt", zegt Johan de Vos. "We stonden onder een enorme tijdsdruk." De eigenaar van café Boerke Verschuren op de Ginnekenmarkt zit sinds kort in het bestuur van Bruisend Ginneken.
 2. Feest en protest bij opening Zuidelijke Rondweg in Breda

  Feest en protest bij opening Zuidelijke Rondweg in Breda

  BREDA - Een feestelijke opening en een protest op dezelfde dag. Voor zover bekend was dat nog niet voorgekomen in de lange en bewogen geschiedenis van de Zuidelijke Rondweg. Die ging na twee maanden werkzaamheden weer open voor het autoverkeer. Vanaf zes uur in de avond waren de weggebruikers weer welkom. Daarvoor was de verkeersader in Breda-zuid het bezit van wandelaars, fietsers, skaters, steppers, hardlopers en andere recreanten.