Volledig scherm
Vanaf kinderboerderij Parkhoeve in Breda-Noord gaat de grote groep lopers de vijf kilometer afleggen. Helaas dit keer zonder de ezeltjes Yamas en Kelly, die liepen op maandag met de stoet mee. © Pix4Profs-Ron Magielse

Tien keer een avondvierdaagse wandelen in Breda

BREDA - Wie wil kan vanaf deze week achttien avonden lang gezamenlijk wandelen door de wijken en dorpen van Breda. De avondvierdaagsen zijn namelijk weer begonnen. De aftrap was maandag in Breda-Noord. 

De tien verschillende lopen zijn verdeeld over achttien avonden, waarbij het zwaartepunt ligt in de week van 4 juni. Dan worden er op vier locaties in de gemeente tegelijkertijd gewandeld.

,,Het weer deze week is prachtig”, zegt Lianne van Dijk van de wandelorganisatie in Breda-Noord. Toch valt het aantal lopers daar dit jaar iets tegen: 285. Terwijl de kleinste loop van Breda voorgaande jaren juist op dik 300 aanmeldingen zat. ,,Wellicht heeft het iets te maken met de ramadan”, gist Van Dijk. Overigens: ,,We zoeken nog iemand die in ons bestuur wil plaatsnemen. Het is zwaar om mensen daarvoor te werven.”

Uniek aan de loop in Noord: ,,We zijn de enige wandelvierdaagse waarbij twee ezels meelopen, Yamas en Kelly. Van kinderboerderij Parkhoeve. Ze moeten toch hun benen strekken, dus kunnen ze net zo goed het stuk meelopen. Vinden de kinderen leuk.”

Jeugd aan de wandel

Na Breda-Noord is gisteren in Ulvenhout de jeugd aan de wandel gegaan. De wandeltocht van de Haagse Beemden kent jaarlijks vrijwel de meeste deelnemers. Ook die loop is gisteren afgetrapt.

Het Ginneken volgt volgende week, van 20 tot en met 23 mei. Een dag later is Princenhage aan de beurt, dat het 40-jarig jubileum viert van de vierdaagse. De drie laatstgenoemde stadsdelen moesten vorig jaar overigens een avond de wandel staken vanwege noodweer.

Een drukke loopweek van 4 tot en met 7 juni, als in Teteringen, Bavel, Prinsenbeek en Boeimeer de avondvierdaagsen van start gaan. Als laatst is Breda-Oost aan de beurt. Daar is van 18 tot en met 21 juni de wandelvierdaagse.

  1. In de rij voor een kaartje voor bloemencorso Zundert: ‘Afwachten hoe het jubelmoment in het echt zal zijn’
    PREMIUM

    In de rij voor een kaartje voor bloemencor­so Zundert: ‘Afwachten hoe het jubelmo­ment in het echt zal zijn’

    ZUNDERT - Grijs weer, met af en toe een druppel hemelwater. De Zundertse Industrieweg ademt per definitie al niet de romantiek die het Zundertse Corso wel in zich herbergt. Toch stonden zaterdagochtend tientallen mensen te wachten tot de voorverkoop van het evenement van start ging. Om 9 uur openden de deuren, maar de wachttijden bleven lang. Slechts de stralende glimlach van mensen die kaarten in the pocket hadden, hield de hoop op goede plekken levend.