Trein botst op auto in Prinsenbeek: 33-jarige vrouw en peuter op tijd uit wagen

Update+VideoPRINSENBEEK - Een trein is zondagmiddag rond 15.20 uur ter hoogte van de Steenakkerstraat in Prinsenbeek op een auto gebotst. De 33-jarige vrouw en het 3-jarige dochtertje die in de wagen zaten, konden deze op tijd verlaten. Ze bleven ongedeerd maar zijn flink geschrokken.

Een traumahelikopter werd uit voorzorg opgeroepen. Hulpdiensten controleerden of er mensen gewond zijn geraakt in de trein, dat bleek niet het geval. De passagiers moesten nog een tijd in de sprinter blijven zitten. Rond 16.30 uur stonden zij buiten. Er werd vervangend vervoer voor hen geregeld.

De auto werd op een spoorwegovergang geraakt en nog enkele honderden meters meegesleurd. Hoe het kan dat de auto daar stil kwam te staan, is nog niet bekend. Volgens een agent ter plaatse zou de auto zijn stilgevallen.

'De trein remde ineens heel hard’

,,We dachten dat er een steen op het spoor lag”, reageert een reiziger uit Dordrecht. ,,De trein remde ineens heel hard, we zagen stofwolken langs de ramen.” Het bleek een auto te zijn. ,,We werden meteen gerustgesteld dat er niemand in zat.”

In de trein zelf bleef het rustig, vertelt de vrouw. ,,We hebben ongeveer vijf kwartier gewacht, werden goed op de hoogte gehouden. De machinist was zichtbaar geschrokken, maar ook blij dat er niemand gewond was geraakt.”

Lees verder onder de video.

Wachten op de bus

Even verderop staat een moeder (‘liever geen naam’) met haar 4-jarige dochter Puck. De politie deelt flesjes water uit, het is wachten op een bus die de reizigers komt ophalen. ,,We voelden vooral de noodrem en maar heel licht iets van een botsing”, zegt de vrouw.

Het gezin, dat vanuit Dordrecht onderweg is naar Boxtel, heeft niets van het ongeluk gezien. ,,Je ziet buiten de trein meer dan binnen. Online zagen we foto’s van de auto.” Ze probeerde vooral haar dochtertje uit te leggen wat er aan de hand was. ,,Ze bleef rustig, net als eigenlijk alle kinderen in de trein.”

Na al het wachten wordt Puck nu wel wat ongeduldig. ,,Waar blijft de bus nou.” Haar moeder lacht. ,,We wachten rustig af. Zijn al lang blij dat er alleen materiële schade is.”

Hele hoop rook

Ook Mary en Marcel van Wely uit Den Bosch staan te wachten bij de groep gestrande reizigers. Mary: ,,Vlak voor Breda kwam er ineens een schok. We keken naar buiten en zagen rook.” Marcel: ,,Een hele hoop rook.” Van de politie hoorde het echtpaar wat er gebeurd was. ,,Gelukkig zijn de vrouw en het kind er op tijd uitgesprongen, maar de schrik zat er wel even in”, zegt Mary.

In de trein bleef het volgens de twee reizigers verder rustig. ,,Het was ook niet zo druk. Voorin zat bijna helemaal niemand”, zegt Marcel. Mary vult aan: ,,Er was geen paniek, we moesten alleen lang wachten. Dat is logisch natuurlijk. We zijn met een trapje uit de trein geklommen en langs de talud naar hier gelopen. Nu is het wachten op de bus.” 

Geen treinen

Er reden geen treinen tussen Breda en Lage Zwaluwe, aldus NS. Rond 19.00 uur was het spoor opgeruimd en konden de treinen weer gaan rijden. Het onderzoek op het spoor duurde uren, liet de politiewoordvoerder weten. Zo werd er gekeken of er camerabeelden zijn en zijn de machinist en de inzittenden van de auto gehoord. 

Van en naar Breda reden er ook geen Internationale treinen door de aanrijding. Ook die verstoring was rond 19.30 uur weer verholpen.

De NS had deze zondag met meer chaos op het spoor te maken. Door een stroomstoring ligt het treinverkeer tussen Eindhoven en Den Bosch al uren plat.

Harde knal

Medewerkers van het naast het spoor gelegen feestcafé hoorden een harde knal maar hebben niet gezien wat er precies gebeurde.

Volledig scherm
Het autowrak na de botsing © MaRicMedia/Perry Roovers
Volledig scherm
Het autowrak na de botsing © MaRicMedia/Perry Roovers
Volledig scherm
Trein botst op auto in Prinsenbeek © MaRicMedia/Perry Roovers
Volledig scherm
Trein botst op auto in Prinsenbeek © MaRicMedia/Perry Roovers
Volledig scherm
Trein botst op auto in Prinsenbeek © MaRicMedia/Perry Roovers
Volledig scherm
Trein botst op auto in Prinsenbeek © MaRicMedia/Tom van der Put
Volledig scherm
Trein botst op auto in Prinsenbeek © MaRicMedia/Tom van der Put
Volledig scherm
De spoorwegovergang waar het ongeluk gebeurde © MaRicMedia/Perry Roovers
Volledig scherm
De passagiers uit de trein lopen weg © Jamaica Vink