Volledig scherm
Achter Villa Trianon is in het groene gebied (midden rechts op de foto) het appartementengebouw gepland. © Google

‘Trianon-plan tast natuur bij Baronielaan te veel aan’

BREDA - Het plan om achter Villa Trianon aan de Baronielaan een appartementencomplex te bouwen, tast de natuur daar op een onverantwoorde manier aan. Dat stelt architect/stedenbouwkundige Jos Verbakel. 

De bedoeling is dat er achter de monumentale villa een gebouw met 12 appartementen verrijst. Het voormalige koetshuis naast de villa wordt gesloopt, zodat daar een inrit kan komen naar een grote parkeerkelder onder het appartementengebouw. Verder komen er op het terrein nog drie grondgebonden woningen. De villa zelf wordt gesplitst in twee woningen. 

Volledig scherm
Nieuwbouwplan Villa Trianon © Maas-Jacobs

Volgens architect Verbakel, die zelf aan de Baronielaan woont, is de achtertuin van de villa samen met de tuinen van de flats aan de aangrenzende Okeghemlaan, uitgegroeid tot ‘een oase van rust‘met een zeer hoge natuurwaarde. “Allerlei vogels, niet alleen mussen en merels maar ook ijsvogels en uilen vind je hier. ‘s Avonds kun je vleermuizen zien, er zitten eekhoorns en salamanders”, aldus Verbakel. 

Samen met het Natuurplein De Baronie heeft Verbakel meerdere keren aan de bel getrokken bij de gemeente over het plan. “Maar het lag al vast, er was was alleen ruimte voor uitleg waarom het zo moest en niet anders kan.”

Groen lint

Verbakel wijst op het brede, groene lint dat aan de achterkant van de villa loopt, van de Zuidelijke Rondweg tot aan de Okeghemlaan. “Daar wordt nu een hele hap uitgenomen.” Volgens hem dreigen er 60 van de 96 bomen gekapt te worden. Hij baseert zich daarbij op plannen die hij ingezien heeft. 

Een woordvoerster van de gemeente kan niet aangeven hoeveel bomen er gekapt worden. “Dat er gekapt moet worden, is duidelijk,” zegt ze. “Dat komt ook omdat er een nieuw soort park wordt aangelegd. Daarbij wordt de cultuur-historische waarde in acht genomen.”   

Semi-openbaar

Verbakel is niet per se tegen bebouwing op het Trianon-terrein. Zeker niet als het ook nog eens (semi-)openbaar wordt, zoals de bedoeling is. “Maar als je met iets minder woningen volstaat, kun je nog steeds bouwen én toch wegblijven uit het natuurrijke deel. Dan hoef je de helft minder bomen te kappen.”

Vanavond is in Hotel Mastbosch van 19.00 tot 21.00 uur een door de gemeente belegde inloopbijeenkomst over het plan, waarvoor de bestemmingsplanprocedure nog gestart moet worden. De ontwikkelaar van het plan is SoMa (verbonden aan Maas-Jacobs). 

  1. Zes vragen over dronken Bulgaar die babyleven verwoestte door aanrijding
    PREMIUM

    Zes vragen over dronken Bulgaar die babyleven verwoestte door aanrijding

    OUDENBOSCH - Een Bulgaar wordt ervan verdacht dat hij op 1 november 2015 stomdronken een ongeluk veroorzaakte waardoor een baby zwaar gehandicapt raakte. Tegen de man werd woensdag 108 dagen celstraf geëist, waarvan 50 dagen voorwaardelijk. Als de rechter die eis toewijst lijkt de kans klein dat de Bulgaar zijn straf moet uitzitten. Hij is namelijk verdwenen. Op sociale media roept de zaak immense verontwaardiging op.