Volledig scherm
PREMIUM
Tuinder André van der Zwaard plukt één van zijn laatste bosjes zinnia's. Hij stopt ermee (als derde generatie), woningen nemen de plaats van zijn tuinderij in. © Pix4Profs-Ron Magielse

Tuinder Van der Zwaard in het Ginneken plukt zijn laatste zinnia's

BREDA - ‘Definitief gesloten, met pensioen’, meldt een bord bij de ingang van tuinderij Van der Zwaard in het Ginneken in Breda-Zuid. De boodschap is helder: André van der Zwaard (67) zwaait af, waarmee een einde komt aan drie generaties van bloemen- en groentekwekers. De buurt rukte een paar weken terug nog uit met een hapje en drankje om even bij het afscheid stil te staan.

,,Ik ben vrij onverwachts gestopt. Ik word er ook niet jonger op. Vrienden waren op de hoogte, zo kreeg de buurt er ook lucht van. Ze stonden hier opeens op de stoep met kratten bier en een flesje wijn. Een borrel”, lacht Van der Zwaard. Hij gaat terug naar 1927, de eerste inschrijving bij de Kamer van Koophandel toen opa Jan Albert van der Zwaard een kwekerij begon. ,,Hij was leraar op de tuinbouwschool, in die tijd moest je voor die functie nog een eigen bedrijf hebben. Er stonden hier toen ook bijenkasten.”

  1. Rechtbank Breda opent condoleanceregister voor doodgeschoten Derk Wiersum: ‘Aanslag heeft mij gesterkt als advocaat’
    PREMIUM

    Rechtbank Breda opent condolean­ce­re­gis­ter voor doodgescho­ten Derk Wiersum: ‘Aanslag heeft mij gesterkt als advocaat’

    BREDA - De plek is niet toevallig gekozen: onder het beeld van Vrouwe Justitia. ,,Of liever vóór het beeld van Justitia, wij staan voor rechtsbijstand en voor de rechtsstaat”, verklaart Lex Lensink, deken van de Orde van Advocaten de plaats van het condoleanceregister. ,,In de openbaarheid, in de publieke hal van het gerechtsgebouw, niet in een hoekje of in een advocatenkamer".