Volledig scherm
Bart (links) en Kees Poppelaars op hun perceel waarover al jaren onenigheid bestaat met de gemeente. © Pix4Profs-Ron Magielse

Twaalf jaar later: uitkoop of grondruil is er nooit van gekomen

BREDA - De frustratie bij de broers Kees (57) en Bart Poppelaars (55) zit hoog. Al twaalf jaar zitten ze in hun maag met een perceel grond in de Vierde Bergboezem, het opvangbekken boven de Haagse Beemden in Breda. De lap grond is van oudsher eigendom van de familie, maar wat kunnen ze ermee? Uitkoop en grondruil, het is er nooit van gekomen.

Kees Poppelaars is eigenaar van het gelijknamige tuincentrum aan de Rietdijk en kweker van kerstbomen, zijn broer runt een bestratingsbedrijf, aan de overkant. De familie bezit al van vroeger uit een perceel van 1,5 hectare aan de Bredestraat, iets verderop. Ooit stond er een paardenstal op en werd de grond gebruikt voor boomkweek. 

In 2007 begon de aanleg van de bergboezem en kwam het perceel dat in het gebied ligt knel te zitten. Met een twintigtal agrariers werd grondruil of uitkoop geregeld. Met de familie Poppelaars verliep het minder vlot. Het gesprek met de toenmalige Dienst Landelijk Gebied liep spaak: geldgebrek. Onderhandelingen met de gemeente Breda liepen op niks uit. 

Liefst ruilen

Nog steeds verkeert de familie in onzekerheid. Kees Poppelaars wil de grond het liefst ruilen voor een perceel aanpalend aan zijn kweekgrond voor kerstbomen, bij het tuincentrum. ,,Maar de gemeente wil niet oversteken. Wat ze wel doen: een bod uitbrengen van 5.25 euro per vierkante voor onze grond. Dat is niet redelijk. Grond voor boomteelt doet acht tot negen euro. Zeggen ze: de grond kan onder water komen te staan, is minder waard. Maar dat is niet fair. Die bergboezem is niet ons idee.” 

Quote

Zeggen ze: de grond kan onder water komen te staan, is minder waard. Maar die bergboezem is niet ons idee

Kees Poppelaars, Eigenaar tuincentrum en boomkweker

Ruilen met een stuk grond net buiten de boezem zien de broers niet zitten. Bart Poppelaars: ,,Die grond is te zwaar en ligt te laag, is ongeschikt voor boomteelt.” Zijn broer: ,,En het ligt onhandig, en we moeten dan ook nogeens 11.000 euro bijbetalen.”

Natuurontwikkeling

Wethouder Daan Quaars (VVD, grondbedrijf) laat via woordvoering weten dat de bergboezem in beeld is voor natuurontwikkeling. ,,Maar dat is altijd op vrijwillige basis gestoeld, de eigenaren van de grond zijn niet verplicht te verkopen of te ruilen.” De taxatie is zorgvuldig gebeurd, stelt hij. ,,Met de door ons voorgestelde grondruil komen we niet tot overeenstemming. Het stuk grond dat zij willen is niet beschikbaar. De gemeente heeft een ultieme poging gedaan tot overeenstemming te komen, dat is niet gelukt.” Kees Poppelaars wil nu kerstbomen gaan kweken op het perceel: ,,En als de grond onder water komt te staan, kan de gemeente een flinke claim verwachten.”