Volledig scherm
Een parkeermeter op de Vlaszak in Breda, waar het kenteken moet worden ingevoerd. © Pix4Profs / Edwin Wiekens

Twee keer zoveel parkeerboetes in Breda

BREDA -Het aantal boetes dat in Breda is uitgeschreven aan mensen die geen of te weinig parkeergeld betaald hebben, is in een jaar tijd verdubbeld. In 2017 werden 5.800 zogeheten naheffingen uitgeschreven. Vorig jaar lag dat aantal op ruim 11.800. Dat laat een woordvoerster van de gemeente Breda desgevraagd weten.

De kans is groot dat vanaf volgend jaar nog meer boetes worden uitgedeeld. De gemeente Breda streeft er naar om in het eerste kwartaal van 2020 een scanauto door te stad te laten rijden. In gemeenten (zoals Amsterdam en Tilburg) waar al scanauto’s rondrijden, stijgt over het algemeen het aantal parkeerboetes fors, zo bleek uit een artikel maandag in deze krant. In Breda loopt momenteel de aanbesteding voor zo’n speciale auto.

Kenteken-parkeren

In 2017 is in Breda overal het kenteken-parkeren ingevoerd. Mensen die op een betaald-parkeerplek hun auto zetten, moeten bij een automaat hun kenteken invoeren of kunnen dat via een parkeer-app doen. Uit controles blijkt dat in Breda 15 procent van de mensen niet betaalt om te parkeren op plekken waar dat wel zou moeten.

Een naheffing kost in Breda 62,70 euro plus het verschuldigde parkeerbedrag. De reden dat er in jaar tijd zo veel meer naheffingen zijn, is tweeledig, aldus de woordvoerster van de gemeente. Enerzijds is dat terug te voeren op nieuwe apparatuur die is aangeschaft. Daarnaast wordt het handhaven op betaald parkeren nu uitgevoerd door een specifiek team van parkeerwachters. Voorheen werd dat gedaan door de BOA’s van Toezicht en Handhaving (naast andere taken.)

70 auto's per uur

In Breda scant een handhaver ongeveer 70 auto’s per uur met de huidige apparatuur. Met een scanauto kan dat aantal fors oplopen. Zo kan in Amsterdam één scanauto 1200 kentekens per uur bekijken.

Het geld dat via de naheffingen wordt geïnd, gaat naar de gemeentekas. Anders is dat met bekeuringen die uitgedeeld worden aan mensen die parkeren op plekken waar dat niet mag. Dit betreft zogeheten Mulder-feiten. Die worden door het Centraal Justitieel Incasso Bureau geïnd. Dat geld gaat naar het Rijk.

Foutparkeren

Die boetes voor foutparkeren worden in Breda wel nog door BOA’s uitgeschreven. Eerder bleek dat ook daar een forse stijging in te zien is. Zo schreven BOA’s vorig jaar in totaal 4.876 boetes uit in Breda, dat is 60 procent meer dan het jaar er voor. Veruit het grootste deel daarvan, betreft parkeerovertredingen. Dat waren er 4.160 in 2018. De reden voor die toename is dat er niet alleen meer BOA’s worden ingezet maar dat dat ook efficiënter gebeurt.  

  1. Zes vragen over dronken Bulgaar die babyleven verwoestte door aanrijding
    PREMIUM

    Zes vragen over dronken Bulgaar die babyleven verwoestte door aanrijding

    OUDENBOSCH - Een Bulgaar wordt ervan verdacht dat hij op 1 november 2015 stomdronken een ongeluk veroorzaakte waardoor een baby zwaar gehandicapt raakte. Tegen de man werd woensdag 108 dagen celstraf geëist, waarvan 50 dagen voorwaardelijk. Als de rechter die eis toewijst lijkt de kans klein dat de Bulgaar zijn straf moet uitzitten. Hij is namelijk verdwenen. Op sociale media roept de zaak immense verontwaardiging op.