Volledig scherm
De reconstructie van het Nelson Mandelaplein in Tuinzigt vindt dit najaar plaats. © Tom Hayes

Van grijs naar groen: Tuinzigt krijgt nieuw Nelson Mandelaplein in voorjaar 2020

BREDA - Als het regent oogt het toch al zo grijze Nelson Mandelaplein nog iets grauwer. Dat is vanaf volgend jaar verleden tijd, want het centrale plein in de wijk Tuinzigt gaat op de schop. Helemaal op maat gemaakt voor en door de bewoners.

Het idee was goed: tijdens een sfeervolle en drukke Buitenspeeldag zou de reconstructie van het Nelson Mandelaplein officieel afgetrapt worden. Samen met de aanwezige kinderen zou wethouder Greetje Bos het bord met het ontwerp feestelijk onthullen.

De regen is echter spelbreker deze woensdagmiddag. De Buitenspeeldag in de wijk wordt een Binnenspeeldag. De kramen op het plein blijven leeg. De activiteiten worden verplaatst naar binnen, naar De Nieuwe Meidoorn, het wijkcentrum honderd meter verderop. 

Even een verrassing

Toch, voor de onthulling wil een aantal kinderen best even de stap naar buiten wagen. ,,Er komen hele gave dingen op het plein, ook voor jullie", spreekt wethouder Bos de kinderen toe. ,,Weten jullie dat? Nee? Nou, dan wordt het nog even een verrassing.”

Voor de bewoners van Tuinzigt is het ontwerp echter allesbehalve verrassend. Het nieuwe plein is volledig naar hun wens ingericht. De gemeente schakelde het externe bureau Urban Synergy in om allee ideeën tot één geheel de smeden. 

Ontmoetingsplein met fontein

Het plein wordt een stuk groener. Opvallend is het centrale ontmoetingsplein met fontein, soortgelijk als de spuiters op het Kasteelplein. Ook komt er een betere verbinding met winkelcentrum Tuinzigt. De bestaande groenstrook krijgt een doorsteek. Daar krijgt het beeld Gardenuit, dat nu op kop van het plein staat, een nieuwe plek.

De reconstructie van het plein begint in het najaar en duurt ongeveer negen maanden.

Volledig scherm
Ontwerp Nelson Mandelaplein in Tuinzigt. Het plein gaat in het najaar van 2019 op de schop. Bron: Urban Synergy © Urban Synergy