Van retour naar de shop van Lieke en Lot
GroenBewustMet Retour Rumoer geven Lieke Verhagen en Lot Wels teruggestuurde kleding een tweede kans. 'Duurzaamheid is onze basis.'
Delen per e-mail
Online shoppen is makkelijk: vanuit je luie stoel bestel je met een paar muisklikken een nieuwe spijkerbroek. Twijfel je over de maat of kleur? Dan bestel je er twee, of drie. De kledingstukken die je niet wilt, kun je vaak gratis terugsturen. Maar dat retourneren kost bedrijven niet alleen geld; het is ook nog eens slecht voor het milieu.
,,Een retourpakket kost een ondernemer gemiddeld tussen de acht en twaalf euro. Soms verdwijnt de kleding daarna achter in een magazijn, die stukken verkopen wij weer", zegt Lot Wels (18) uit Waspik.
Net als Lieke Verhagen (20) uit Tilburg studeert ze Ondernemerschap & Retail Management aan de Avans Hogeschool in Breda. Het opzetten en runnen van een bedrijf is een belangrijk onderdeel van de opleiding, maar de passie van de vriendinnen reikt buiten de schoolmuren. ,,We hebben ons ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. We hopen echt een verschil te kunnen maken."
Wij dachten dat goede kleding weer verkocht werd, maar dat blijkt niet altijd zo te zijn
Hoe vervuilend is het terugsturen van kleding precies? Door een onderzoek van NOS Op 3, waar de meiden tevens hun bedrijfsnaam van leenden, maakten ze kennis met de wereld van retourzendingen. Hieruit bleek dat ongeveer 30 tot 40 procent van de online bestelde kleding in ons land terug wordt gestuurd.
Dat heeft invloed op de CO2-uitstoot; busjes moeten immers die bestellingen vervoeren. Nog meer impact heeft de manier van verpakken; de pakketjes zijn vaak groter dan de inhoud. Onnodig geproduceerd materiaal, hierdoor passen minder pakjes in een busje, waardoor deze sneller vol is en dus vaker moet rijden.
,,We zijn verder gaan onderzoeken waar de kleding vervolgens naartoe gaat. En daar schrokken we best van", zegt Lot. Lieke: ,,Wij dachten dat goede kleding altijd weer verkocht werd, maar dat blijkt niet altijd zo te zijn. Soms wordt het zelfs weggegooid. Dan is de hele productie dus voor niks geweest."
Harde cijfers over hoeveel kleding er precies wordt weggegooid, zijn er niet. Verschillende grote bedrijven geven aan dat er tussen 97 en 99 procent weer terug de winkel ingaat. De rest belandt in outlets of gaat via opkopers de wereld over. Andere bronnen zeggen dat er meer wordt vernietigd dan bekend wordt gemaakt.
Gratis retour
Retour Rumoer richt zich specifiek op de kleine ondernemers. ,,De grote bedrijven verwerken hun eigen retouren. Voor kleine bedrijven is het soms niet eens rendabel om dat te doen en dus gebeurt er niks. Door de concurrentie voelen ze zich genoodzaakt om ook een gratis retourbeleid te hebben, maar zij hebben er financieel ook het meest last van."
Met de geretourneerde kleding is trouwens niks mis. ,,Het is nieuw, maar teruggestuurd omdat bijvoorbeeld de maat niet goed is. Niet omdat het kapot is. En wij gaan de kleding sowieso altijd nog na."
Om aan leuke kleding te komen, bellen Lot en Lieke verschillende bedrijven af. ,,We vertellen ze over ons concept en vragen of ze nog retouren hebben waar ze vanaf willen", zegt Lieke. Bij een positieve reactie wordt er vervolgens onderhandeld over de stukken en de prijs.
Op z'n retour?
- De textielberg in magazijnen groeit en verschillende verkopers worden zich steeds bewuster van hun kostbare retourbeleid.
- Zo worden er voor het verzenden van lagere bedragen soms weer kosten berekend of krijgen dure kledingstukken een extra groot etiket, om te voorkomen dat ze eenmalig gedragen en teruggestuurd worden.
- Ook werken grote bedrijven aan manieren om het online passen te moderniseren. Hiermee kan een klant vanachter het beeldscherm beter de maat bepalen.
- Voorbeelden hiervan zijn een vragenlijst, een merkenvergelijker of een app die je lichaam en maten scant.
En de respons is vaak positief, merken de twee; de webshop vult zich langzaamaan met meer kleding. ,,Voor de kleinere bedrijven is het goedkoper dan de retour zelf verwerken, en wij kunnen verkopen. Een win-win situatie, eigenlijk. Wij willen wel wat winst maken, maar zorgen altijd dat het goedkoper is dan de prijs waarvoor het is verkocht."
De kleding van Retour Rumoer moet tijdloos zijn. In de webshop zijn dan ook vooral basics te zien, zoals coltruien en flairbroeken. Lot: ,,We geloven in duurzame trends die langer in de kast hangen. Dat kun je natuurlijk aanvullen met een trendy rokje, dat verkopen we ook wel."
Voor de verkoop van duurzaam geproduceerde kleding staat Retour Rumoer niet per se. ,,Bij ons zit de duurzame gedachte in het alsnog een kans geven aan kleding dat anders niet verkocht zou worden. Anders dan tweedehands kleding, beginnen wij al bij de bedrijven."
En een retourzending bij Retour Rumoer. Kan dat? ,,Terugsturen mag natuurlijk wel; dat kun je volgens de wet ook niet verbieden", zegt Lot. Lieke: ,,Maar het is bij ons niet gratis; de consument betaalt voor de verzending. Bovendien verwerken wij het en verkopen het opnieuw. We hopen dat mensen naast de kleding ook echt voor ons verhaal kiezen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Attje Kuiken ontdaan na vertrek Asscher
DEN HAAG - In de Tweede Kamerfractie van de PvdA overheerst verdriet na het besluit van partijvoorman Lodewijk Asscher om zich terug te trekken als lijsttrekker. Zijn fractiegenoten respecteren de “moedige” stap, maar treuren er wel om. -
video K’NEX-opa Anton (78) krijgt nieuw reuzenrad na diefstal van levenswerk van presentatrice Sylvana
BREDA - Met de dag wordt de rotstart van het jaar een stukje beter voor Anton van der List (78) uit Breda. Zijn levenswerk, een reuzenrad van 10.000 stukjes K’NEX, werd afgelopen weekend gestolen uit zijn appartement. Naast dat er een enorm bedrag voor hem werd ingezameld, krijgt hij vrijdag een nieuw reuzenrad van Sylvana IJsselmuiden. -
Brandweer brengt filmverslag uit van auto- en containerbranden met oudjaar in Breda
Tijdens afgelopen oud en nieuw heeft de brandweer in Breda 19 branden op film vastgelegd. Het is de eerste keer dat de brandweer een filmverslag heeft gemaakt tijdens de jaarwisseling met diverse autobranden, containerbrandjes en aangebrande oliebollen. -
PREMIUM
Studie kiezen in coronatijd: van online festival tot chatsessie met studenten
BREDA - Hbo's en mbo's trekken alles uit de kast om scholieren te helpen bij hun studiekeuze, nu open dagen voorlopig niet doorgaan. Van online studiekeuzefestival tot chatsessies met studenten en docenten. ,,We zien dat jongeren de keuze voor zich uitschuiven, maar wachten is niet verstandig.” -
PREMIUM
video De rijdende supermarkt van ‘melkman’ Hans is een hit in coronatijd
MOLENSCHOT/BAVEL - ‘Melkman’ Hans van Steen (51) uit Bavel heeft het drukker dan ooit. Zijn winkel op wielen is een uitkomst voor wie in coronatijd de supermarkt liever mijdt. De SRV-wagen lijkt terug van weggeweest.
-
Voor strafzaak gesignaleerde man aangehouden op weg bij Hazeldonk
ZUNDERT - De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een man aangehouden die nog gesignaleerd stond voor een strafzaak. Dat gebeurde op de weg bij Hazeldonk. -
Laatste drempel lijkt genomen voor acht appartementen op plek pastorie Prinsenbeek
Groen licht kwam er afgelopen zomer al voor de bouw van acht appartementen op de locatie van de oude pastorie aan de Markt 34 in Prinsenbeek. Toch is het bestemmingsplan op verzoek van omwonenden deels nog aangepast. Nu is het woord aan de gemeenteraad. -
PREMIUM
Nog even geen vaccinatie voor geestelijken: ‘Zij leveren andersoortige zorg’
De eerste vaccinatieronde is begonnen voor een grote groep zorgmedewerkers. Geestelijken die ouderen, zieken en stervenden bezoeken om sacramenten toe te dienen, staan niet genoemd in de laatste Kamerbrief van minister Hugo de Jonge en komen dus niet in aanmerking voor de eerste COVID-19 vaccinaties. Bisschoppen hebben om die reden erkenning aangevraagd bij de overheid.