Volledig scherm
© Pix4Profs/Casper van Aggelen

Veel spetters op eerste dag Bruisend Ginneken

BREDA - Bruisend Ginneken, het vijf dagen durende dorpsfeest, verdient een spetterende openingsdag. Al zal de organisatie dit niet zo letterlijk bedoeld hebben als dat dit jaar het geval was. Was het weer in de namiddag nog bijzonder aangenaam te noemen, tegen de avond begon het te miezeren. Gevolgd door zo’n zeikerige zeurbui die maar niet op wilde houden.

Dat is zuur voor de standhouders op de braderie. Helemaal met in het achterhoofd de wetenschap dat het de organisatie dit jaar moeite kostte om alle kramen gevuld te krijgen. Deze eerste dag hielden veel kramers het al vroeg voor gezien. ,,Op dagen als deze verdien je ze niet”, laat een van hen optekenen. ,,Hopelijk komt het de komende dagen goed.” Dezelfde wens wordt uitgesproken door de mistroostig kijkende kermisexploitanten.

De gezelligheid concentreerde zich al snel rond de overdekte terrassen bij Oncle Jean en op de Ginnekemarkt. De Roosendaalse zangeres Wendy Woop zou hier eigenlijk om vijf uur optreden. Dan zou ze nog mooi weer gehad hebben. ,,Maar op dat moment zat ik nog bij de kapper” zegt ze na haar verlate optreden rond achten. ,,Ik had een later tijdstip doorgekregen.” Tijdens haar optreden, weet de Nederlandstalige rock ‘n roll-vertolkster voor eens en voor altijd duidelijk te maken welk publiek het meest enthousiast mee kan zingen. Boerke Verschuren wint van het naastgelegen Moeke. ,,Maar die overkapping was groter en daar zat meer publiek, dus dat was misschien niet helemaal eerlijk.”

Vriendinnen Marja de Been en Bep van Helden komen al jaren vanuit Teteringen en Bavel naar ‘t Ginneken. Zij laten zich door wat spetters water niet weerhouden naar Breda te komen. Al zolang ze op stap gaan, weten ze hoe gezellig het Ginnekenmarktje is. ,,Wij kwamen hier vroeger al altijd stappen”, zegt Bep. ,,Het is hier gewoon altijd gezellig”, zegt Marja. Exact dezelfde bewoordingen gebruiken Maxime IJzermans en Liza Jacobs om Bruisend Ginneken te omschrijven. ,,Ik woon nu in Breda, maar hier ligt mijn hart”, vult Liza aan.