Volledig scherm
Een artist impression van de binnentuin van Breda Botanique © Gemeente Breda

Verbouwing Breda Botanique met een jaar vertraagd

BREDA -  De verbouwing van de oude Chassékazerne tot Breda Botanique is met zeker een jaar uitgesteld. 

Aanvankelijk was het de bedoeling dat het project afgelopen voorjaar zou starten maar dat wordt nu waarschijnlijk medio 2020. Dat betekent ook dat de bedrijfjes die tijdelijk ruimtes in het pand huren langer kunnen blijven. “Ik denk wel tot eind dit jaar”, zegt Ruben Donselaar van ontwikkelaar Synchroon.

Het pand, waar voorheen Bredaas Museum huisde, werd eind 2017 door Synchroon gekocht nadat de gemeente er een tender voor had uitgeschreven. Het bedrijf wil er een multifunctioneel gebouw van maken met een hotel, woningen, horeca, een winkel en een grote botanische tuin.

Rijksmonument

Dat de verbouwing vertraagd is, komt volgens Donselaar doordat de vergunningaanvraag gecompliceerd is. “Het is een rijksmonument en daar worden veel eisen aan gesteld. Wij moeten goed kijken hoe we dat in ons budget in kunnen passen. Als ons budget onbeperkt was, zou het geen probleem zijn, maar dat is het helaas niet.”

Omdat het een rijksmonument is moet het plan zowel door de commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Breda als door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed beoordeeld worden. Beide instanties zijn er principe positief over en willen meewerken aan de vergunningverlening. Donselaar hoopt nu dat de vergunning zo snel mogelijk kan worden aangevraagd.

Huurwoningen

Het plan zoals dat eind 2017 naar buiten kwam staat nog steeds in grote lijnen overeind, maar wordt wel steeds specifieker. Inmiddels is het de bedoeling dat er 62 (huur)woningen in komen. Het restaurant komt op de begane grond en krijgt in principe dezelfde exploitant als het hotel, dat 19 kamers zal krijgen.

Er komt één grote winkel met daarin meerdere conceptstores. Eerder zijn Donselaar daarover: “Dan moet je denken aan design, kunst, meubels, mode en boeken. Breda Botanique moet een plek worden waar mensen echt een dagdeel door kunnen brengen, in de winkel, tuin en horeca.”

Botanische tuin

De botanisch tuin komt op de huidige binnenplaats en krijgt een overkapping. De tuin heeft daarmee gelijk een isolerende functie. Maar het is ook een groene verbinding van het Chassé Park naar de Keizerstraat want de tuin wordt vanaf vanaf twee kanten openbaar toegankelijk.

Het plan heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan: onder andere door de inzet van zaken als waterinfiltratie in de groene gedeelten, circulair materiaalgebruik, stadsverwarming en het gebruik van elektrische deelfietsen- en auto’s.

Volledig scherm
Artist impression van het voormalige museumpand zoals het er na de verbouwing uit gaat zien. © Gemeente Breda