Volledig scherm
Terwijl de bouwers in Rijsbergen doorwerken aan hun wagens voor carnaval, is het tijdens de open dag 26 januari in hun bouwplaatsen één grote feest © Joost Klaverdijk

Volop carnaval tijdens open dag Rijsbergse bouwclubs

RIJSBERGEN - De datum van 22 februari nadert met rasse schreden. Precies, carnaval. Nog een maandje en de verenigingen laten hun creaties zien aan de carnavalsvierders langs de routes van de optochten. In Rijsbergen is zondag de 23e de grote dag. De bouwers zijn dan ook al druk bezig met het bouwen van hun wagens.

In Rijsbergen is het een mooie traditie om rond deze tijd de bouwplaatsen open te stellen voor het publiek. Dat krijgt zo een sneak preview van wat hen tijdens de grote optocht te wachten staat. En zo was het afgelopenm zondag feest bij de Hooibaarg, GoedZatGeleuter, Konstant Aandurs, Zwart Moerken, Worstenbrood, Korschot en Knaapjes.

Prins Jan-Knilis dun Irste

Prins Jan-Knillis dun Irste ging alle verenigingen af om de bouwers een hart onder de riem te steken - en zichzelf een pilsje of twee, drie. In zijn gevolg uiteraard de hele Raad van Elf en de hofkapel.

Volledig scherm
Terwijl de bouwers in Rijsbergen doorwerken aan hun wagens voor carnaval, is het tijdens de open dag 26 januari in hun bouwplaatsen één grote feest © Joost Klaverdijk

In de tent van GoedZatGeleuter aan de Heistraat oogde de leutvorst nog fris. ,,We zijn net begonnen, dit is de tweede stop”, lachte hij met een flesje in de hand. ,,Dit is een mooi en vast onderdeel van de hele carnavalsviering. En voor ons een manier om onze dankbaarheid te tonen aan al die mensen die ruimte beschikbaar stellen aan de carnavalsverenigingen. Of ik morgen, maandag, vrij ben? Nee, ik heb een eigen bedrijf en het werk gaat gewoon door”, besluit hij met een knipoog.

Dat gold overigens ook voor de bouwers van GoedZatGeleuter. Want al kwam de prins binnen, speelde de kapel de pannen van het dak en klommen de Raadsleden op de steigers, er werd gewoon doorgewerkt aan de wagen. Want de datum van 23 februari is natuurlijk heilig.

Volledig scherm
© Joost Klaverdijk
Volledig scherm
Prins Jan-Knillis dun Irste neemt een kijkje bij de bouwers in Rijsbergen © Joost Klaverdijk
 1. De 076-tafel om Bredanaars met elkaar te verbinden: ‘Het is iets unieks, origineels en uitdagends’
  PREMIUM

  De 076-tafel om Bredanaars met elkaar te verbinden: ‘Het is iets unieks, origineels en uitdagends’

  BREDA - ,,Wat zou het toch ontzettend gaaf zijn”, mijmert Pim Schreurs, ,,als deze tafel bijvoorbeeld eens op het gemeentehuis komt te staan. Dat Bredanaars eraan kunnen zitten. Dat het hen op die manier verbindt.” Of de bibliotheek. Een kledingzaak. Een etalage. Wat dan ook, als het maar een dergelijke functie krijgt. Mensen met elkaar kan laten praten. Overduidelijk trots zijn ‘De Gasten van hout’ op hun zojuist vervaardigde 076-tafel. En de stad mag ‘m nu ook zien.
 2. Bredase Pauline Mulder lanceert kledinglijn met Dave en Donny Roelvink: ‘Dit had ik nooit durven dromen’
  PREMIUM

  Bredase Pauline Mulder lanceert kleding­lijn met Dave en Donny Roelvink: ‘Dit had ik nooit durven dromen’

  BREDA - Bijna naakt, met strakke spieren en witte tanden staan Dave en Donny Roelvink op de foto, samen met de Bredase Pauline Mulder (48). Menig vrouw zou er een moord voor doen, om zo met de Roelvinkjes vereeuwigd te worden. Mulder ontwierp samen met hen een kledinglijn voor supermarktketen Lidl. ,,Ik zei tegen de jongens dat ze er honderd procent voor moesten gaan.”