'Voor ons als hogeschool is duurzaamheid een plicht'
GroenBewustDe campus van Breda University of Applied Sciences staat prachtig in bloei en dat is geen toeval. ,,Duurzaam leeft onder onze studenten.”
Hij is nog hartstikke nieuw: de campus aan de Mgr. Hopmansstraat in Breda. Qua stijl afgeleid van een Engels schoolterrein met haar klassieke gebouwen, omringd door glooiend groen. Aan de ene kant van de BUas-campus bevindt zich het statige voormalige Franciscanessenklooster uit 1951, aan de andere kant twee nieuwere, gerenoveerde panden.
,,We wilden die verschillende gebouwen aan elkaar verbinden met een groene campus. En het terrein is bewust open, om zo een verbinding te maken met de wijk", zegt Tim van Leeuwen, manager Accommodation, Facility & Planning bij BUas.
Een deel van de oude bomen achter het klooster, waar nu een parkeerterrein is, is verplaatst naar de centrale campus. Eerder dit jaar is daar een mix ingezaaid met ruim twintig soorten wilde bloemen. ,,Om de paar weken komen er weer nieuwe soorten op. Het is steeds een verrassing welke kleur de campus kleurt", zegt Margot Guikers, projectmedewerker huisvesting en duurzaamheid.
Voor later zijn er ook plannen voor een gemeenschapstuin waar zowel studenten als buurtbewoners groenten, fruit en kruiden kunnen verbouwen. In die toekomstplannen zit ook een composteermachine voor gft-afval, om zo aarde en mest te creëren voor gebruik in de tuin. Eerder al, eind augustus, worden er drie bijenvolken gehuisvest op campus.
Als hogeschool moet en wíl je bijdragen aan de transitie. Dat ben je aan de studenten verplicht
Sinds 2018 gaat de voormalige NHTV verder onder de naam Breda University of Applied Sciences. En met die naamsverandering kwam ook een renovatie én verduurzaming van de campus. De nieuwste aanwinst, het Mater Dei klooster, werd na een jaarlange renovatie in de zomer van 2018 opgeleverd en bij de campus betrokken. Het heet nu het Horizon-gebouw.
Hoewel de kenmerken van het zustersverblijf absoluut nog zichtbaar zijn, dienen de oude binnentuinen nu als overdekte aula. Het dak is voorzien van in totaal honderd zonnepanelen. Deels is het goed inzicht, deels geluk dat het verduurzamen van dit gebouw mogelijk was.
,,Het klooster heeft dikke muren en kleine ramen, waardoor we uiteindelijk geen koelsysteem aan hebben hoeven brengen. Dat bespaart aanzienlijk in het energieverbruik", zegt Van Leeuwen. ,,Blij dat dit is gelukt, want de normen zijn hoog voor hogescholen, in verband met de concentratie van de studenten."
Toekomst
De vraag óf een hogeschool moet verduurzamen is eigenlijk irrelevant, vindt Van Leeuwen. ,,Zeker door de context met studenten; zij zijn de toekomst. We zetten ons duurzaamheidsbeleid niet heel erg in de picture, want het is voor ons normaal om duurzaam te zijn. Bovendien hebben wij het voordeel dat we het met de recente renovaties meteen goed hebben kunnen doen."
Duurzaamheid is een onderwerp dat leeft bij onze studenten, weet Guikers. ,,Het is verweven met meerdere studies bij BUas. Als hogeschool moet en wíl je bijdragen aan die transitie. Dat ben je eigenlijk aan de studenten verplicht."
De overige twee gebouwen op de campus, Frontier en Ocean, waren al van de BUas maar zijn gerenoveerd en in de zomer van 2019 opgeleverd. Het oude meubilair kreeg een nieuwe bestemming. De cv-ketels werden in de ban gedaan: alle gebouwen zijn nu aangesloten op stadsverwarming en zijn van het gas af.
,,Overal is ledverlichting en de campus telt 363 zonnepanelen, wat afgelopen maand voor een opbrengst zorgde van 11,119 MWh", zegt Guikers. Papieren post is in de ban gedaan en ook tentamineren gebeurt digitaal. Plastic wordt in de catering zoveel mogelijk geweerd. ,,En we hebben Meatless Monday: er is wel vlees te koop, maar we promoten dan vegetarisch en vegan eten."
Door hun werk als facility managers hebben Van Leeuwen en Guikers een flinke invloed op de invulling van de campus. ,,We zitten op een positie die heel bepalend kan zijn op het gebied van duurzaamheid, omdat je bepalend bent in het huisvestingsvraagstuk. Ik vind dat je die rol dan ook op je moet nemen", zegt Van Leeuwen. Maar er ligt ook nog een ambitieus plan: in 2050 wil de BUas een nul-op-de-meter-hogeschool zijn. ,,We zijn al aardig op de goede weg, maar om dat te bereiken liggen er nog verschillende uitdagingen, zoals een dak dat volledig isolerend is. Ook moet er natuurlijk genoeg geld voor zijn."
Sinds 2012 is er de SustainaBul: een ranglijst voor groene hogescholen en universiteiten. Studenten voor Morgen beoordeelt instellingen via een vragenlijst op duurzaamheid binnen de thema's onderzoek, onderwijs, bedrijfsvoering en de integrale benadering.
In 2020 staat Hogeschool van Hall Larenstein bovenaan de lijst, gevolgd door de Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen University & Research.
BUas eindigde dit jaar nog op plaats 29. Dit op basis van informatie op de website, want BUas had de vragenlijst bewust niet ingevuld. ,,Om twee redenen: de campus was nog niet geheel gereed en de inventarisatie over alle thema's hadden we nog niet afgerond", zegt Van Leeuwen. ,,Tot nog toe hebben we onze inspanningen gericht op het realiseren van duurzame doelen en minder op het laten zien aan anderen hoe duurzaam we zijn. Neemt niet weg dat we volgend jaar de vragenlijst wel zullen invullen, we zijn benieuwd waar we staan."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bavel snakt naar nieuwe mfa, maar haalbaarheid en snelheid blijven vragen oproepen
BREDA - Als het aan Bavel ligt staat de nieuwe multifunctionele accommodatie (mfa) er liever gisteren dan vandaag. Het dorp wacht al jaren op een plek voor sport, cultuur en ontmoeting. Niet iedereen is overtuigd dat dit snel moet gebeuren. -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Rien (31) kan bijna niks meer door long covid: ‘Soms weet ik niet eens meer wie ik ben’
Vergeet Ons Niet Ernst. De naam van de groep die onder meer strijd voor meer aandacht voor longcovidpatiënten is veelzeggend: ze voelen zich niet gezien, genegeerd vaak zelfs. Dat de Eerste Kamer nu een fonds wil voor verpleegkundigen die door corona langdurig klachten hebben, ziet de groep als een goed eerste signaal. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
Overzicht grensverhalen
Lichaamsresten, prostituees en seriemoordenaar: dit gebeurde deze week vlak over de grens bij onze zuiderburen
Wat gebeurde er afgelopen week vlak over de grens bij onze zuiderburen? We zetten bijzondere en spraakmakende verhalen op een rijtje. Lees hier de grensverhalen. -
-
-
PREMIUMDerde divisie
Windstoten doen Baronie voor rust de das om: ‘Was gewoon niet goed genoeg’
De wind speelde een belangrijke rol in de met 5-3 verloren wedstrijd van Baronie in Den Haag. Zoals vaker dit seizoen viel het voor de Bredanaars meermaals de verkeerde kant op en de tikken die de ploeg moest incasseren, kwam het niet meer te boven. In plaats van een tik uit te delen aan Quick, ziet Baronie de concurrentie verder uitlopen. -
PREMIUMVijfde klasse A
100e goal voor NVS-aanvaller Van Hoek: ‘Prachtig! Als kind van de club’
De topper tussen OVV’67 en NVS heeft geen winnaar opgeleverd. Al zal NVS-aanvaller Rik van Hoek daar anders over denken. De aanvaller van NVS scoorde op de valreep de gelijkmaker en behoedde zijn team voor een nederlaag. Maar dat is niet de belangrijkste reden waarom Van Hoek vandaag waarschijnlijk een biertje opentrekt. Het was namelijk zijn honderdste goal in het eerste van NVS.