'Voor ons als hogeschool is duurzaamheid een plicht'
GroenBewustDe campus van Breda University of Applied Sciences staat prachtig in bloei en dat is geen toeval. ,,Duurzaam leeft onder onze studenten.”
Delen per e-mail
Hij is nog hartstikke nieuw: de campus aan de Mgr. Hopmansstraat in Breda. Qua stijl afgeleid van een Engels schoolterrein met haar klassieke gebouwen, omringd door glooiend groen. Aan de ene kant van de BUas-campus bevindt zich het statige voormalige Franciscanessenklooster uit 1951, aan de andere kant twee nieuwere, gerenoveerde panden.
,,We wilden die verschillende gebouwen aan elkaar verbinden met een groene campus. En het terrein is bewust open, om zo een verbinding te maken met de wijk", zegt Tim van Leeuwen, manager Accommodation, Facility & Planning bij BUas.
Een deel van de oude bomen achter het klooster, waar nu een parkeerterrein is, is verplaatst naar de centrale campus. Eerder dit jaar is daar een mix ingezaaid met ruim twintig soorten wilde bloemen. ,,Om de paar weken komen er weer nieuwe soorten op. Het is steeds een verrassing welke kleur de campus kleurt", zegt Margot Guikers, projectmedewerker huisvesting en duurzaamheid.
Voor later zijn er ook plannen voor een gemeenschapstuin waar zowel studenten als buurtbewoners groenten, fruit en kruiden kunnen verbouwen. In die toekomstplannen zit ook een composteermachine voor gft-afval, om zo aarde en mest te creëren voor gebruik in de tuin. Eerder al, eind augustus, worden er drie bijenvolken gehuisvest op campus.
Als hogeschool moet en wíl je bijdragen aan de transitie. Dat ben je aan de studenten verplicht
Sinds 2018 gaat de voormalige NHTV verder onder de naam Breda University of Applied Sciences. En met die naamsverandering kwam ook een renovatie én verduurzaming van de campus. De nieuwste aanwinst, het Mater Dei klooster, werd na een jaarlange renovatie in de zomer van 2018 opgeleverd en bij de campus betrokken. Het heet nu het Horizon-gebouw.
Hoewel de kenmerken van het zustersverblijf absoluut nog zichtbaar zijn, dienen de oude binnentuinen nu als overdekte aula. Het dak is voorzien van in totaal honderd zonnepanelen. Deels is het goed inzicht, deels geluk dat het verduurzamen van dit gebouw mogelijk was.
,,Het klooster heeft dikke muren en kleine ramen, waardoor we uiteindelijk geen koelsysteem aan hebben hoeven brengen. Dat bespaart aanzienlijk in het energieverbruik", zegt Van Leeuwen. ,,Blij dat dit is gelukt, want de normen zijn hoog voor hogescholen, in verband met de concentratie van de studenten."
Toekomst
De vraag óf een hogeschool moet verduurzamen is eigenlijk irrelevant, vindt Van Leeuwen. ,,Zeker door de context met studenten; zij zijn de toekomst. We zetten ons duurzaamheidsbeleid niet heel erg in de picture, want het is voor ons normaal om duurzaam te zijn. Bovendien hebben wij het voordeel dat we het met de recente renovaties meteen goed hebben kunnen doen."
Duurzaamheid is een onderwerp dat leeft bij onze studenten, weet Guikers. ,,Het is verweven met meerdere studies bij BUas. Als hogeschool moet en wíl je bijdragen aan die transitie. Dat ben je eigenlijk aan de studenten verplicht."
De overige twee gebouwen op de campus, Frontier en Ocean, waren al van de BUas maar zijn gerenoveerd en in de zomer van 2019 opgeleverd. Het oude meubilair kreeg een nieuwe bestemming. De cv-ketels werden in de ban gedaan: alle gebouwen zijn nu aangesloten op stadsverwarming en zijn van het gas af.
,,Overal is ledverlichting en de campus telt 363 zonnepanelen, wat afgelopen maand voor een opbrengst zorgde van 11,119 MWh", zegt Guikers. Papieren post is in de ban gedaan en ook tentamineren gebeurt digitaal. Plastic wordt in de catering zoveel mogelijk geweerd. ,,En we hebben Meatless Monday: er is wel vlees te koop, maar we promoten dan vegetarisch en vegan eten."
Door hun werk als facility managers hebben Van Leeuwen en Guikers een flinke invloed op de invulling van de campus. ,,We zitten op een positie die heel bepalend kan zijn op het gebied van duurzaamheid, omdat je bepalend bent in het huisvestingsvraagstuk. Ik vind dat je die rol dan ook op je moet nemen", zegt Van Leeuwen. Maar er ligt ook nog een ambitieus plan: in 2050 wil de BUas een nul-op-de-meter-hogeschool zijn. ,,We zijn al aardig op de goede weg, maar om dat te bereiken liggen er nog verschillende uitdagingen, zoals een dak dat volledig isolerend is. Ook moet er natuurlijk genoeg geld voor zijn."
Sinds 2012 is er de SustainaBul: een ranglijst voor groene hogescholen en universiteiten. Studenten voor Morgen beoordeelt instellingen via een vragenlijst op duurzaamheid binnen de thema's onderzoek, onderwijs, bedrijfsvoering en de integrale benadering.
In 2020 staat Hogeschool van Hall Larenstein bovenaan de lijst, gevolgd door de Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen University & Research.
BUas eindigde dit jaar nog op plaats 29. Dit op basis van informatie op de website, want BUas had de vragenlijst bewust niet ingevuld. ,,Om twee redenen: de campus was nog niet geheel gereed en de inventarisatie over alle thema's hadden we nog niet afgerond", zegt Van Leeuwen. ,,Tot nog toe hebben we onze inspanningen gericht op het realiseren van duurzame doelen en minder op het laten zien aan anderen hoe duurzaam we zijn. Neemt niet weg dat we volgend jaar de vragenlijst wel zullen invullen, we zijn benieuwd waar we staan."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Man die inreed op jeugd in Rijsbergen gaat in beroep: ‘Risico dodelijk letsel bij deze snelheid zeer gering’
RIJSBERGEN - De man die inreed op een groep jongeren voor een café in Rijsbergen gaat, op de valreep, in hoger beroep. De rechtbank in Breda veroordeelde hem twee weken geleden tot vier jaar cel voor zesvoudige poging tot doodslag. -
PREMIUM
Horecabaas Laurens Meyer: ‘Terrassenplan te dom voor woorden, dit is vernederend’
BREDA - Geen goed woord heeft de Bredase horeca-ondernemer Laurens Meyer over voor het plan om de terrassen vanaf volgende week te heropenen. ,,Vernederend. Ze werpen je een boterham toe en daar moet je het dan weken mee doen.” -
PREMIUM
De rum van Bredanaar Ruben Maduro verovert in rap tempo de wereld: ‘Goud in handen, het is de nieuwe gin’
Op bezoek bij rumdistilleerderij Spirited Union van Ruben Maduro. De geboren Bredanaar verovert de wereld met zijn botanische rum, geïnspireerd door zijn overgrootvader. ,,Rum is zeker weten de nieuwe gin.” -
PREMIUM
Ticketwinnaars zijn nu verliezers: ‘538 Oranjedag was juist nodig om te testen’
BREDA - De mensen met tickets voor de 538 Oranjedag hadden zich zo verheugd op het eerste feestje van het jaar, maar er ging maandagmiddag een dikke streep door het geplande Fieldlab-evenement op het Chasséveld in Breda. Hakim Simões en Nienke Bakker balen als een stekker. -
PREMIUM
Bierbrouwers en andere leveranciers zetten alles op alles: horeca mag volgende week niets tekort komen
BREDA/VEGHEL - Nu de heropening van de terrassen op stapel staat, is het alle hens aan dek voor leveranciers van de horeca. Ze hebben een week om hun klanten te bevoorraden. ,,Alles wat we beschikbaar hebben, zetten we in.”
-
necrologie
Jac Zom (1942-2021) was met Radio Continu een stap verder dan Hilversum
BREDA - Hij was mede-grondlegger en directeur van het Nederlands Research Instituut voor Recreatie en Toerisme (NRIT). Daarnaast stond Jac Zom aan de wieg van lokale vrije radio- en tv-stations als Radio Continu, Radio Beo en Baronie TV. Zom overleed dinsdagavond, hij werd 78 jaar. -
PREMIUM
Archeologen vinden 200 valkuilen in de wijk Linie
BREDA - Bij de archeologische opgraving op het voormalige Euretco-terrein in de wijk Linie-Doornbos zijn inmiddels 200 18e eeuwse valkuilen gevonden. ,,Wel veel, maar helaas niet de meeste van Nederland.” -
PREMIUM
Amphia-arts Crolla na afgelasting 538 Oranjedag: ‘Blij dat de stem van de petitie is gehoord’
BREDA - In het Amphia Ziekenhuis is met instemming en opgelucht gereageerd op het nieuws dat de gemeente Breda geen vergunning verleent aan 538 Oranjedag, komende zaterdag op het Chasséveld.