Volledig scherm
Afval de wijk Fellenoord in Breda (foto uit 2018) © Ralph Van Wolffelaar

VVD: Hang camera's bij afvalcontainers

BREDA - Als het aan de Bredase VVD ligt komt er cameratoezicht bij ondergrondse containers waar vaak afval wordt gedumpt. Dat schrijft VVD-raadslid Rick Zagers aan het college van B&W.  

Volgens Zagers zijn er nog te vaak dumpingen bij de containers en wordt er soms zelfs een totale huisraad neergezet. ‘De VVD-fractie is helemaal klaar met deze vervuilers en wil een grotere pakkans creëren om daders te betrappen en te bekeuren’, schrijft Zagers. 

Pakkans

Hij verwijst naar Rotterdam waar gestart wordt met een project om door de inzet van camera’s zowel de pakkans als de bewustwording bij mensen te vergroten. 

‘Door middel van cameratoezicht laten we zien aan de buurt dat we de afvaldump-problematiek serieus nemen.  Het heeft een preventieve werking, overtreders kunnen worden betrapt en BOA’s kunnen direct gestuurd worden met een bonnenboekje', aldus Zagers, die wil weten of het college bereid is om in Breda ook (mobiele) camera's voor dit doel in te zetten.  

Rotterdam

In Rotterdam kondigde VVD-wethouder Bert Wijbenga (die vorig jaar nog formateur was bij de coalitie-vorming in Breda)  in maart aan camera's in te willen zetten bij containers waar dumpingen plaats vinden. De containers krijgen een sticker of er wordt een bord geplaatst waarop staat dat er toezicht is.

Naast de camera’s wil Rotterdam gebruik gaan maken van innovatieve software die signaleert wanneer afval naast de container gezet worden. Handhavers komen dan als zogeheten ‘flying squads’ direct in actie om de overtreder aan te spreken. 

  1. Tour du Jour aan de Bredase Rivièra

    Tour du Jour aan de Bredase Rivièra

    BREDA - De terrassen aan de Bredase haven stroomden relatief laat vol, dinsdagavond. Maar gezeten aan het water van de singels, met het nummer Poupee De Cire, Poupee De Son schallend door de luidspreker, en tempraturen die zelfs ruim na het vallen van de avond nog rond de dertig graden liggen, zou je jezelf bijna aan de Franse Rivièra wanen. Helemaal wanneer er de hele avond ook nog eens vol passie over Tour La Grande Boucle, de tour de Franse, gesproken wordt. Maar dan zonder krekels op de achtergrond en met voornamelijk bier op de tafels in plaats van wijn.