Volledig scherm
De Wilhelminastraat op een foto uit 2017. Vorig jaar is een deel van de straat opnieuw ingericht, terwijl een andere deel momenteel wordt aangepakt. © Google Streetview

Wilhelminastraat wil duurzame koploper worden

BREDA - De Wilhelminastraat in Breda heeft de ambitie om de eerste C02-neutrale winkelstraat van de stad te worden, en misschien wel van het land. 

De plannen zijn nog in een pril stadium, maar het initiatief kan op enthousiasme rekenen van de gemeente. Sinds deze week is het ook omarmd door adviesbureau BRO. “We gaan onderzoeken of we een landelijke pilot met de Wilhelminastraat kunnen starten,” aldus directeur Guy Kersten van BRO, dat zich bezig houdt met ontwikkeling van binnensteden. 

Winkels en horeca

In de Wilhelminastraat zijn vooral winkels en enkele horecazaken gevestigd, met daarboven woningen.  De straat telt 41 panden met 32 eigenaren. Sinds vorig jaar is de straat een BIZ (Bedrijven Investeringszone), waarin alle eigenaren verenigd zijn. “Daardoor kunnen we gezamenlijk zaken goed aanpakken. Dat heeft al geleid tot plaatsing van enkele camera's en er zijn leidingen gelegd als voorbereiding voor glasvezel. Nu willen we doorpakken op duurzaamheid,” aldus Coen Bastiaansen, eigenaar van de winkel Gastronoom en BIZ-voorzitter. 

Na contact met een deskundige over de mogelijkheden een C02-neutrale straat te realiseren, is Bastiaansen andere ondernemers gaan polsen. Vervolgens heeft  hij er over gesproken binnen het Ondernemersfonds (waar hij bestuurslid is) en met de gemeente. Daarna heeft de gemeente BRO en de Wilhelminastraat aan elkaar gekoppeld. 

Warmtepompen

Hoe de straat C02-neutraal moet worden, kan Bastiaansen nog niet exact aangeven. “Dan moet je denken aan een installatie met warmtepompen of warmte-koude opslag.  Daar worden alle panden dan op aangesloten,” aldus Bastiaansen. Het vereist een forse investering, erkent hij. “Maar er zijn subsidies te krijgen en we verdienen het terug omdat de energierekening lager wordt.” 

Ook directeur Kersten van BRO kan nog weinig zeggen over de technische kant . “Als het tot een pilot komt zullen wij vooral als procesbegeleider optreden en partijen bij elkaar brengen. Hier zitten veel aspecten aan, ruimtelijk, financieel , milieutechnisch.” 

Imago

Volgens Kersten zijn er elders in het land wel enkele vergelijkbare initiatieven maar die zijn ook nog in een pril stadium. Volgens zijn BRO-collega Nienke van Gerwen (adviseur retail) zou het imago van de straat verder versterkt worden door het project: “De Wilhelminastraat heeft hoogwaardige winkels en een doelgroep die duurzaamheid belangrijk vindt. Als dit collectief wordt opgepakt, krijgt de uitstraling van de straat een extra boost.”