Volledig scherm
Afvalstation in Breda. © Johan Van Gurp

Woud aan regels milieustations zit aanpak illegaal dumpen in de weg

DEN BOSCH - Het woud van regels dat geldt voor de milieustations in Brabant zit de aanpak van illegale afvaldumpingen in de weg. Daarom wil provinciebestuurder Johan van den Hout dat een aantal regels wordt gelijkgeschakeld.

Quote

We kunnen mensen namelijk geen duidelijk handelings­per­spec­tief bieden.

Johan van den Hout, Milieugedeputeerde

De milieugedeputeerde is op dit plan gekomen, nadat hij aan de slag ging met een idee van de D66-fractie in Provinciale Staten: de campagne ‘Een dumper is een stumper’. Die is vorig jaar gelanceerd, maar Statenlid Femke Dingemans heeft de indruk gekregen dat de actie niet echt zoden aan de dijk zet. Erger nog, bij een meldpunt dat Omroep Brabant op 4 januari heeft geopend zijn al zo’n tweeduizend meldingen van illegale afvaldumpingen binnengekomen.

Van den Hout is niet verbaasd. Bij de voorbereidingen voor de campagne kwam hij er achter dat alleen maar het laten zien van een filmpje niet genoeg is om de Brabanders met hun afval direct naar het milieustation te laten rijden. ,,We kunnen mensen namelijk geen duidelijk handelingsperspectief bieden’’, aldus de gedeputeerde. Anders gezegd: als elke gemeente andere openingstijden en tarieven hanteert voor de eigen milieustations, dan weten mensen nog steeds niet waar ze met hun afval naar toe moeten.

Als voorbeeld komt hij met asbestgolfplaten. Die worden regelmatig in natuur en buitengebied aangetroffen. Het verwijderen kost elke keer minstens 1500 euro. Van den Hout: ,,Het is voor klussende particulieren niet altijd even duidelijk dat kleine hoeveelheden in folie verpakt naar de milieustraat kunnen en wat de kosten daarvan zijn.’’

Daarom moet een aantal regels overal in Brabant hetzelfde zijn, zegt de provinciebestuurder. Dat kan hij wel vinden, maar de provincie gaat niet over de milieustations. Die zijn eigendom van de gemeenten. Maar dat weerhoudt Van den Hout er niet van om de gemeenten te wijzen op hun gemeenschappelijk belang. ,,Het speelveld moet gelijk worden’’, zegt hij. ,,In plaats van dat ze hun bankstel in een donker bos gooien, kiezen burgers dan sneller voor een bezoek aan een milieustation.’’

Quote

Boswach­ters moeten meer tijd krijgen voor het bestrijden van illegale drugsdum­pin­gen en minder tijd kwijt zijn aan weggegooi­de bankstel­len.

Bovendien vindt de provinciebestuurder dat er nu te veel tijd en moeite wordt besteed aan het bestrijden van illegaal gestorte rotzooi in het buitengebied. ,,We moeten er voor zorgen dat boswachters meer tijd krijgen voor het bestrijden van illegale drugsdumpingen en minder aan weggegooide bankstellen’’, aldus Van den Hout.

In april wil hij al overeenstemming hebben over een nieuwe aanpak, want dan start de campagne ‘Een dumper is een stumper’.