Volledig scherm
Foto van Henriette Goverdina Anna Roland Holst-van der Schalk in 1920 in Achtmaal © Letterkundig Museum

Zachte krachten in Zunderts cultuurCentrum

ZUNDERT - 'De zachte krachten zullen zeker winnen in 't eind’. Met die zin begint een beroemd gedicht van Henriëtte Roland Holst. Het is een dichtregel die inspireerde tot de voorstelling 'De Zachte Krachten'. Vrijdag 13  december wordt daarmee  in Zundert het Henriëte Roland Holstjaar afgesloten. 

Roland Holst, tante Jet, werd 150 jaar geleden geboren. De dichteres en socialiste bracht een groot deel van haar leven door in haar buitenverblijf in Achtmaal. Aanleiding voor de stichting Cultuur Landgoederen Zundert om het afgelopen jaar met tal van activiteiten stil te staan bij haar leven, werk en betekenis. 

Voor het slotstuk in CultuurCentrum De Schroef in Zundert werd samenwerking gezocht met de stichting  Feest der Poëzie. Samen brengen ze de voorstelling De Zachte Krachten naar Zundert. Een avondvullend programma waarbij Henriëtte Roland Holst in de context van haar tijd wordt geplaatst. 

Opvallend actueel 

Opvallend daarbij is dat de thema’s die haar bezighielden ruim honderd jaar later nog hartstikke actueel zijn. De eerlijke verdeling van inkomsten, vrouwenrechten, vegetarisme en dekolonisatie. Het is maar een greep uit de onderwerpen die de dichteres bezighielden. 

Tijdens de voorstelling treden mensen op als voordrachtkunstenaar Simon Mulder, sopraan Marleen van Os, pianist Daan van de Velde en de acteurs Daphne Krijnen en Diede H. de Jong. Zij brengen een programma met een nieuwe videoclip over Henriëtte Roland Holst. Ook is een fragment te zien van een theatervoorstelling over de spoorwegstaking van 1903, waar Roland Holst een bijdrage aan leverde. Er zijn liederen met teksten van haar gedichten en van tijdgenoten. En er wordt een nieuwe bloemlezing  van haar werk gepresenteerd. Te gast zijn bovendien Huub Oosterhuis en Carin Herijegers zijn er. 

Kaarten bedragen 12,50 euro en zijn te koop via www.cczundert.nl. De voorstelling begint om 20.00 uur.