Volledig scherm
Festivals komen in alle soorten en maten, maar een festival voor yoga was er nog niet in Breda. © Pix4Profs/Edwin Wiekens

Zen op het strand bij yogamarkt Belcrum Beach

BREDA - Een festival met alleen maar blije gezichten. Belcrum Beach, het Bredase stadstrand, was zondag het decor van het eerste yoga-festival van de stad. Het eerste festival in wat een jaarlijkse traditie kan worden, zo menen bezoekers én organisatie.

,,Attentie, attentie", klinkt het door een mini-megafoon. ,,Om kwart over twee is er een extra klankschalen bad." Juul Soeterboeks doet deze oproep twintig minuten voor aanvang van de klankschaal meditatie. Tijd genoeg om op het gemak naar de betreffende tent te lopen en alvast op een matje plaats te nemen. 

Lachyoga

Ondertussen vindt er een paar meter achter Juul een workshop plaats waarbij een groep deelnemers juist de duim naar elkaar opsteekt en luid okéé naar elkaar roept. Het betreft de workshop lachyoga onder leiding van Rajitha Kanchan. Juul is één van de vier initiators van het Bredase yogafestival. ,,We zijn vier kleine yogastudio's die samenwerken in de zin dat we samen een strippenkaart aanbieden die het mogelijk maken om te leshoppen. Van daaruit ontstond de gedachte: er is nog geen yogafestival in het Zuiden. Zodoende." 

Op het programma staan een veertigtal workshops. Van de uiterst yin tot zeer yang. Geschikt voor beginners én gevorderden. Inclusief diverse kinderyoga-activiteiten. Diegenen die aan zijn komen lopen zonder een yoga-matje mee te nemen, kunnen terecht op de speciale yoga-markt naast het strand. Ook is er een 'healing-plein' met, onder andere, shiatsu-massage, henna-tattoos, tarotkaartlezen en healingsessies. 

Down-to-earth

Cees Brouwers geniet in de namiddag, iets meer down-to-earth, heel gewoon van een biertje. Brouwers, in het dagelijks leven juridische medewerker, nam eerder op de dag deel aan twee workshops. ,,De sportyoga was nieuw voor me", vertelt hij. ,,Ik ben momenteel geblesseerd aan mijn hamstring. Deze workshop deed me echt goed." 

Het slechte weer van de dagen voorafgaand aan het festival en het matige weer in de ochtend, drukte de opkomst misschien een beetje maar zeker niet de gezelligheid. Naarmate de zon zich in de middag meer liet zien, liep ook het bezoekersaantal op.

Volledig scherm
Zondag kon je met veel verschillende yogavormen meedoen op Belcrum Beach. © Pix4Profs/Edwin Wiekens