Volledig scherm
Burgemeester Leny Poppe-de Looff tijdens haar laatste nieuwjaarsrede bij de nieuwjaarsreceptie in de Zundertse Annakapel. © pix4profs/petervantrijen

Zundertse burgemeester houdt laatste nieuwjaarsrede

ZUNDERT - Ze stond er een beetje met gemengde gevoelens: burgemeester Leny Poppe-de Looff. Vrijdag sprak ze in een sfeervolle Annakapel in Zundert haar jaarlijkse nieuwjaarstoespraak uit. Het was haar laatste. Deze zomer neemt Poppe-de Looff afscheid als eerste burger.

En zo hief ze tijdens een druk bezochte nieuwjaarsreceptie het glas ‘doe mij maar witte wijn alsjeblieft’, keek vervolgens om zich heen en zei: ,,Voor alles is een eerste én een laatste keer. Zo ook voor de toost die ik nu met u mag uitbrengen.” Eenvoudig zinnetjes, maar wel vol betekenis. Want als ze straks vertrekt, stond ze toch zo’n 12,5 jaar aan het roer van het Zundertse.

Knipselmap

Voor haar toespraak was Poppe-de Looff haar persoonlijke knipselmap ingedoken. Ze was er een interview van dik twaalf jaar geleden tegengekomen. ,,Blijf geloven dat het kan”, was destijds haar boodschap geweest. Anno 2019 heeft dat niets aan actualiteit ingeboet, meende ze.

Volledig scherm
Aandachtig wordt in een volle Annakapel in Zundert geluisterd naar de nieuwjaarsrede van burgemeester Leny Poppe-de Looff © Edine Wijnands

,,Blijf geloven in jezelf en in elkaar”, hield ze vrijdag de inwoners van Zundert voor. En: ,,In deze gemeente blijven we in elk geval geloven dat veel kan. Of we nu met buurtschappen in de zinderende hitte dahlia’s staan te tikken, met 600 man barbecueën in Achtmaal, de internationale pers te woord staan bij het corso of de GrootGroenBeurs, of klaarstaan voor onze naasten in tijden van verdriet. Niemand laat zich hier uit het veld slaan.”

Fort Oranje

Natuurlijk blikte Poppe-de Looff even terug, refereerde aan de verkiezingen, aan het raadsbrede akkoord dat er uit was voortgevloeid en aan de aanpak van Fort Oranje. Een dossier: ,,Dat ons nog steeds bezig houdt, maar waarvan ik overtuigd ben dat je als overheid moet handelen wanneer zorg en veiligheid van mensen in het geding komen.” En, niet zonder trots: ,,Onze aanpak, heeft inmiddels trouwens bijgedragen aan gesprekstafels over vitale recreatieparken met het Rijk en de provincie.”

Vertrouwen

Maar vooral keek Poppe-de Looff ook vooruit, naar een Zundert dat veel ambitie heeft en voor flink wat uitdagingen staat, maar dat alles prima aankan, daar is ze van overtuigd. ,,Heb geloof in dat het kan en heb vertrouwen in elkaar”, sloot ze af. Waarna ze kom rekenen op een hard applaus. Althans, van degenen die op dat moment niet net een kippenpootje, nasischijf of glas in de handen had. 

Volgend jaar weer een nieuwjaarsrede. Alleen dan uit de mond van een andere burgemeester.