Volledig scherm
In een weiland groeien rustig de leilinden die ooit het plein voor het CultuurCentrum Zundert markeerden © René Maas

Zundertse linden duiken op in weiland

ZUNDERT - Lang markeerden acht leilinden het plein voor het CultuurCentrum Zundert in de Molenstraat. Tot ze vorig jaar verdwenen. Maar: ,,Ze leven nog, hoor!”

Op het gemeentehuis vertelt een woordvoerster van de gemeente Zundert: ,,Eén en ander had destijds alles te maken met de herinrichting van de Molenstraat.” Bij die klus werden in één moeite door ook de aan de Molenstraat grenzende pleinen op de schop genomen. Waaronder het pleintje voor het CultuurCentrum. Daar stonden de linden. En die stonden in de weg.

Kettingzaag

Beslist werd ze weg te halen. Waarbij eigenlijk al onmiddellijk duidelijk was dat ze waarschijnlijk niet in de Molenstraat zouden terugkeren. Voor de heringerichte Molenstraat was namelijk een groenplan met boombakken bedacht. ,,Daarmee kreeg de hernieuwde Molenstraat een unieke uitstraling.”

Voor de oude linden was in de hippe, nieuwe bakken geen plek. En zo werd de kettingzaag aangezwengeld om ze neer te halen. Tot projectontwikkelaar Maas-Jacobs daar in allerijl een stokje voor stak. René Maas: ,,Wij vonden het zonde als die linden verdwenen. We wilden ze graag behouden voor Zundert.”

Water geven

Maas-Jacobs groef de bomen omzichtig uit en plantte ze tijdelijk in een weilandje van Maas. Daar was het maar afwachten of ze het zouden overleven. ,,Ik heb goed verzorgd, veel water gegeven”, zegt Maas. Met als gevolg dat ze het hebben gered. ,,Ze staan inmiddels hier achter te groeien.”

Bedoeling is niet dat leilinden eeuwig in het weilandje blijven staan. Maas-Jacobs wil ze op termijn op een andere plek in Zundert herplanten. Waar precies, weet de ontwikkelaar nog niet. ,,Waarschijnlijk verdelen we ze over meerdere projecten.” Een stuk of twee hier, weer drie ergens anders. Zoiets.