Volledig scherm
PREMIUM
De schade aan de binnenkant van de kathedraal is groot. © AFP

1 miljard voor ‘hoop stenen’: waarom Notre-Dame sneller fondsen werft dan humanitaire rampen

Bijna 1 miljard haalde Frankrijk binnen voor de heropbouw van de Notre-Dame, nog geen 48 uur na de verwoestende brand. Ter vergelijking: bij de aardbeving in Haïti in 2010 schraapte Frankrijk in enkele maanden tijd 90 miljoen bij elkaar voor haar voormalige kolonie. Beroert een stenen gebouw meer dan een mensenleven? 

,,We zullen de kathedraal sámen weer opbouwen,”  beloofde Macron maandagavond nadat de brand in de Notre-Dame was uitgebroken. Een hele rits zakenlui en miljardairs deed na die boodschap vrijwel onmiddellijk een duit in het zakje. De spaarpot voor de heropbouw bevat nu al het duizelingwekkende bedrag van bijna 1 miljard, wat nog hoger zal worden door een benefietconcert dat zaterdag georganiseerd wordt.

  1. Moeder bevalt van gezonde zoon nadat ze samen chemotherapie ondergingen

    Moeder bevalt van gezonde zoon nadat ze samen chemothera­pie ondergin­gen

    Jade Devis (36) was nog niet halverwege haar zwangerschap toen ze een knobbeltje op een van haar borsten voelde. Ze had een zeldzame vorm van borstkanker. Een arts vertelde Jade dat het voor haar een kwestie van leven en dood was en dat de embryo mogelijk te jong was om de noodzakelijke behandeling te overleven. De Amerikaanse besloot voor zichzelf én het leven van haar kind te vechten. ‘Ik wilde niet toestaan dat een vreemdeling het lot van mijn kind zou bepalen'.