Advocaat van neonazi die Duitse ‘migranten-politicus’ zou hebben gedood: Geen moord maar doodslag
De extreemrechtse Duitser die in Frankfurt terechtstaat voor het doodschieten van een regionale politicus, in juni 2019, pleegde geen moord maar doodslag. Dat verklaarde zijn advocaat vandaag in de rechtszaal. Hij vroeg een ‘evenredige’ straf voor zijn cliënt tegen wie de openbaar aanklager levenslang met tbs eiste.
Delen per e-mail
Stephan Ernst (47) legde verschillende bekentenissen af over het doodschieten van CDU-politicus Walter Lübcke, op 2 juni 2019 op het terras van diens woning bij Kassel. Volgens de aanklager ging het om moord en moest de regionale politicus dood vanwege zijn inzet voor de opvang van vluchtelingen.
De advocaat van Ernst sprak die beschuldiging vandaag tegen. Volgens hem is er geen sprake van moord omdat niet voldaan is aan de voorwaarden voor die wettelijke benaming. Anders dan in Nederland gaat het daarbij niet om voorbedachte rade maar om ‘arglistigheid’ en handelen uit ‘verachtelijke’ motieven. Beide ontbreken volgens de raadsman. Het slachtoffer was weliswaar weerloos in zijn terrasstoel maar niet argeloos, was zich wel degelijk bewust van het dreigende gevaar. Lübcke zag zowel Ernst als medeverdachte Markus Hartmnann zijn terras oplopen en zag ook het vuurwapen dat ze bij zich hadden. ,,Hij moest aannemen dat het een gewapende aanval was,” zei Mustafa Kaplan.
Ernst handelde volgens hem evenmin uit laag bij de grondse-motieven omdat hij ‘in de veronderstelling verkeerde dat hij handelde in het algemeen belang’ door de pleitbezorger voor meer vluchtelingen te doden. Hij pleegde de daad ook niet uit een egoïstisch motief ‘omdat het hem niet ging om er persoonlijk voordeel uit te halen’.
De advocaat wees ook herhaaldelijk op de rol van medeverdachte Markus Hartmann. ,,Persoonlijk geloof ik mijn cliënt volledig dat de medeverdachte en hij het doden van de heer Lübcke hebben gepland en uitgevoerd”, aldus Mustafa Kaplan. Hartmann wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan de dood van de politicus. Hij zou Ernst politiek hebben beïnvloed.
Ernst wordt ook beschuldigd van poging tot moord op een Iraakse vluchteling, in januari 2016, maar ontkent die aanval.
Extreemrechts verleden
Walter Lübcke was een warm pleitbezorger van Angela Merkels migrantenbeleid als uiting van christelijke naastenliefde. Lübcke was ook een uitgesproken tegenstander van Pegida. Hij riep de aanhangers van de beweging op Duitsland te verlaten als ze niets met christelijke waarden op hadden.
Stephan Ernst werd twee weken na de politieke aanslag aangehouden. De recherche kwam hem op het spoor dankzij dna-onderzoek. Op de kleding van Lübcke werden dna-sporen gevonden en die leverden een voltreffer op in de databank van het Bundeskriminalamt, de federale recherche. Het dna-profiel van Ernst lag daarin opgeslagen omdat hij na eerdere vergrijpen celmateriaal moest afstaan.
Stephan Ernst bekende de moord op Walter Lübcke aanvankelijk. Hij beschuldigde zijn vriend Markus Hartmann ervan hem het vuurwapen te hebben verkocht en met hem schietoefeningen te hebben gedaan. Enkele weken later trok hij zijn bekentenis in. Ernst verklaarde toen dat Hartmann de moordenaar was maar herriep die verklaring later en vertelde toen dat ze de aanslag samen voorbereid hadden, ook met zijn tweeën ter plaatse waren maar dat hij schoot.
Beide mannen waren uiterst actief binnen de neonazi-gemeenschap in Kassel. De binnenlandse veiligheidsdienst van de deelstaat Hessen wilde Hartmann in 1998 aanwerven als informant. Het bleef echter bij twee verkennende gesprekken in maart van dat jaar, zo bleek uit documenten van de geheime dienst die de Noord-Duitse omroep NDR kon inzien.
Ernst heeft volgens Duitse media een berucht verleden in rechts-extremistische hoek. Zo werd hij volgens het weekblad Die Zeit in 1993 als 20-jarige gearresteerd na een aanval op een asielzoekerscentrum in Hohenstein-Steckenroth (Hessen). In een brandende auto zaten explosieven verstopt. Omdat bewoners van het centrum het vuur op tijd blusten, ging de springstof niet af. Ernst werd veroordeeld tot een gevangenisstraf. In 2009 kreeg hij volgens Der Spiegel opnieuw een celstraf opgelegd nadat hij met andere rechts-radicalen met grof geweld een bijeenkomst van een vakbond in Dortmund had.
Bekijk hier onze trending nieuwsvideo's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Franse burgemeester die collega verkrachtte weigert op te stappen: ‘Hij voelt zich almachtig’
Een Franse politicus en ex-staatssecretaris is veroordeeld wegens verkrachting maar hij weigert zijn post als burgemeester op te geven. Georges Tron kreeg vorige maand vijf jaar cel opgelegd, waarvan twee voorwaardelijk. Sindsdien zit hij in de cel. -
Leger Myanmar schendt graf doodgeschoten verzetsheld Angel (19)
Ze werd een martelaar in Myanmar. Maar zelfs in haar graf is de doodgeschoten studente Kyal Sin - bijnaam Angel - geen rust gegund. De autoriteiten hebben haar lichaam opgegraven, onderzocht en weer teruggelegd. De onderzoekers lieten hun afval achter bij het graf. -
PREMIUMCOLUMN
Na politieke moord in Duitsland blijft het bij ons oorverdovend stil
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Lagerhuis VS stemt in met politiehervorming na dood George Floyd
Meer dan negen maanden na de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaanse arrestant George Floyd heeft het lagerhuis van de Verenigde Staten ingestemd met een veelomvattende politiehervorming. De naar Floyd vernoemde wet werd met een krappe meerderheid van 220 tegen 212 stemmen aangenomen. -
PREMIUM
Russische verkrachter die jarenlang twee meisjes verborg, neemt na vrijlating meteen deel aan talkshow
Een beruchte verkrachter die in Rusland bekend staat als de ‘Maniak van Skopin’ heeft dit weekeinde opnieuw voor ophef gezorgd. Na zijn vrijlating zou hij hebben deelgenomen aan een talkshow. Tegen betaling.
-
Mondkapjesschandaal in Duits parlement aan vooravond van ‘superverkiezingsjaar’
Het Duitse parlement is opgeschrikt door een schandaal rond minstens twee leden van de CDU/CSU-fractie. Beide christendemocraten zouden tonnen provisie hebben gekregen voor hun bemiddeling bij de verkoop van mondkapjes. Tegen een van hen is een corruptieonderzoek gestart. -
Proces van het jaar in Duitsland: ‘Duo doodde politicus die zich inzette voor vreemdelingen’
In Frankfurt begint morgen de rechtszaak tegen twee extreemrechtse veertigers die beschuldigd worden van de moord op een regionale politicus van de CDU-partij van Angela Merkel, in juni vorig jaar. De hoofdverdachte in wat ‘het proces van het jaar’ wordt genoemd staat daarnaast terecht voor poging tot moord op een asielzoeker, begin 2016. Vreemdelingenhaat zou in beide gevallen het motief zijn geweest. -
De Verenigde Staten maken zich klaar voor rechtszaak over dood George Floyd
Op 25 mei 2020 werd de wereld opgeschud door de dood van George Floyd. Omstanders filmden hoe de zwarte man slachtoffer werd van politiegeweld, door de witte agent Derek Chauvin. De dood van Floyd leidde tot wereldwijde protesten tegen politiegeweld en racisme. Op maandag 8 maart begint waarschijnlijk het rechterlijke proces tegen Chauvin, die wordt verdacht van tweedegraads moord.