Volledig scherm
Alberto Stegeman. © SBS

Alberto Stegeman: Nepbom op legerplaats was noodzakelijk

UpdateHet Openbaar Ministerie heeft besloten om programmamaker Alberto Stegeman te vervolgen voor het plaatsen van een nepbom op de legerplaats in Oldebroek. Volgens het OM kan hij zich niet beroepen op ‘het belang van openbaarmaking’, al blijft Stegeman erbij dat het belangrijk was om ‘het veiligheidslek aan de kaak te stellen’. 

Alberto Stegeman gaat de rechter uitleggen waarom hij het noodzakelijk vond een nepbom achter te laten om een ‘statement’ te maken in een aflevering van zijn programma Undercover in Nederland. ,,Het was al de derde reportage over de veiligheidssituatie bij Defensie. Dit was nodig om Defensie en de overheid in beweging te krijgen. Bovendien is het Defensie niet gelukt te achterhalen wie de nepbom had achtergelaten. Dat wil ik de rechter best uitleggen. Het is belangrijk een statement te maken", zei Stegeman vanavond in het programma 6 Inside.

Stegeman zegt dat hij nog steeds achter zijn besluit staat en verwacht geen celstraf te krijgen. ,,We hebben het gedaan om het belang aan te tonen en een groot veiligheidslek bij Defensie aan de kaak te stellen. Dat hebben we laten zien door een nepbom achter te laten. Het in- en uitlopen van de kazerne was niet voldoende.”

Nepbom

Stegeman wilde voor zijn programma Undercover in Nederland op 21 augustus 2018 aantonen dat de beveiliging van een legerplaats in het oosten van Nederland niet goed was. Dat lukte, want de programmamaker kon meerdere malen (soms zelfs zonder een vereiste toegangspas) toegang krijgen tot de legerplaats.

Nadat Stegeman eenmaal binnen was, heeft hij in de eetzaal van de legerplaats ook een koffertje met daarin een nepbom achtergelaten. Deze nepbom had kenmerken van een ‘Improvised Explosive Device’ (IED). Daarom is de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ingeschakeld. Die konden ’s avonds melden dat er sprake was van een nepbom.

Volgens het OM heeft de programmamaker zich met zijn acties schuldig gemaakt aan twee strafbare feiten: het betreden van de legerplaats waarvan hem de toegang verboden was én het achterlaten van een voorwerp, met de bedoeling de indruk te wekken dat hiermee een ontploffing kan worden veroorzaakt.

Maatschappelijk belang

Het OM heeft de ernst van de feiten afgewogen tegen het maatschappelijk belang van de actie. Ze hebben geoordeeld dat het te rechtvaardigen valt dat hij de slechte beveiliging van de legerbasis heeft aangetoond. Het achterlaten van de nepbom valt echter niet te rechtvaardigen, vindt het OM. ‘Het diende geen te rechtvaardigen maatschappelijk belang’, aldus het OM.

Wanneer de zaak dient is nog niet bekend gemaakt. Stegeman heeft nog niet gereageerd.