Volledig scherm
Actievoerders tegen stroperij om ivoor demonstreren bij een massa in beslag genomen slagtanden. © ANP

'Alleen Europees totaalverbod op ivoorhandel kan olifant redden'

Europa moet zo snel mogelijk een totaalverbod op de handel in ivoor doorvoeren, want alleen dat kan de Afrikaanse olifant redden. Het huidige semiverbod – wel op nieuw, niet op oud ivoor – functioneert niet en werkt alleen maar verdere stroperij in de hand.

Dat stellen D66 en de Partij voor de Dieren. ,,In honderd jaar tijd zijn we al van tien naar minder dan een half miljoen olifanten gegaan, en nog steeds worden er bijna 50.000 per jaar gestroopt. Zo kunnen we wachten tot de laatste wordt afgeschoten'', aldus Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren en Gerben Jan Gerbrandy van D66.

In een debat vanavond vragen ze van de Europese Commissie een Europees totaalverbod op ivoor, zoals China en Amerika dat al kennen. Meer dan 30 Afrikaanse landen hebben daar Europa ook al om gevraagd. Duitsland en Frankrijk zijn voor, Gerbrandy wil dat ook Nederland zich er sterk voor maakt.

Volgens de D66’er is Europa nog steeds een belangrijke doorvoerhaven van ivoor en wordt met de certificaten op grote schaal gesjoemeld. Nieuw ivoor, met thee bewerkt, zou er uitzien als oud ivoor.

Quote

Europa moet duidelijk zijn en niet toekijken hoe de laatste olifant de dood wordt ingejaagd.

Anja Hazekamp

Hazekamp: ,,Stropers opereren in georganiseerd verband en deinzen er niet voor terug om olifanten uit te roeien en parkbewakers te vermoorden. Het is naïef om te geloven dat diezelfde stropers netjes het juiste herkomstcertificaat meeleveren. Europa moet dan ook duidelijk zijn: verbied alle handel in ivoor in plaats van toe te kijken hoe de laatste olifant de dood wordt ingejaagd.''