Volledig scherm
Het centrum van Florence ligt volgens het NHC nu zo'n 755 kilometer ten oost-zuidoosten van Myrtle Beach, waar ze niet zitten te wachten op het noodweer © AFP

Amerikaans orkaancentrum schaalt Florence af, maar gevaar blijft groot

Het National Hurricane Center heeft de zware orkaan Florence woensdag afgeschaald tot categorie 3. Het gevaar dat met name dreigt voor de kustgebieden in South en North Carolina blijft echter onveranderd groot. 

Volledig scherm
Inwoners van Wilmington in North Carolina maken zich op voor de komst van Florence © AP
Volledig scherm
Naarmate Florence de kust nadert, worden de golven steeds hoger © AP

Het centrum van Florence ligt volgens het NHC nu zo'n 755 kilometer ten oost-zuidoosten van Myrtle Beach, tussen Charleston en Wilmington. Er worden windsnelheden gemeten van 205 kilometer per uur.

Hoewel de orkaan ook donderdagavond vermoedelijk weer iets aan kracht afneemt, blijft het meteorologisch instituut in Miami bij zijn waarschuwing voor extreem noodweer. Er worden huizenhoge golven en enorme hoeveelheden regen verwacht.

De voorspelling is dat de orkaan Helene de komende dagen ook in kracht afneemt, morgen al tot tropische storm, en verder in noordoostelijke richting afbuigt. Ierland moet volgende week rekening houden met harde wind en veel regen.

Ophelia volgde vorig jaar hetzelfde scenario. Isaac, die westwaarts trekt richting het Caribisch gebied, verliest ook aan intensiteit maar lijkt de Kleine Antillen nog wel te bereiken als tropische storm.

Volledig scherm
Er worden huizenhoge golven en enorme hoeveelheden regen verwacht © Getty Images
  1. Paus Franciscus bekritiseert onverschilligheid en egoïsme
    Goede Vrijdag

    Paus Franciscus bekriti­seert onverschil­lig­heid en egoïsme

    Paus Franciscus heeft op Goede Vrijdag, tijdens de Kruisweg in Rome, ,,de uit politieke overwegingen gesloten harten’’ bekritiseerd. Tijdens de sfeervolle processie in het Colosseum, waarin de lijdensweg van Jezus herdacht wordt, stond het lot van misbruikte vrouwen en de slachtoffers van mensenhandel centraal. Volgens het Vaticaan woonden 15.000 gelovigen de ceremonie bij. In de Sint-Pietersbasiliek was vooraf de liturgische viering van Goede Vrijdag.