‘Amerikaans spionnennetwerk ondersteunt Oekraïense leger ter plaatse’
Terwijl Russische troepen doorgaan met zware artilleriebeschietingen om het oosten van Oekraïne te veroveren, sturen de Verenigde Staten en hun bondgenoten steeds meer hulp naar het belegerde land. Daarbij worden de Oekraïners ook ter plaatse ondersteund door een netwerk van commando’s en geheim agenten, aldus The New York Times.
Hoewel de regering-Biden eerder verklaarde geen Amerikaanse troepen naar Oekraïne te zullen sturen, is een deel van het CIA-personeel wel degelijk actief in de hoofdstad Kiev, weet de Amerikaanse krant. Veel van het werk gebeurt ook buiten Oekraïne, bijvoorbeeld op militaire bases in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Tegelijkertijd zouden ook enkele tientallen commando’s uit andere Navo-landen, waaronder Groot-Brittannië, Frankrijk, Canada en Litouwen, actief zijn in Oekraïne. Ze leiden Oekraïense troepen op en adviseren over wapengebruik en andere zaken, hoorde The New York Times van drie anonieme Amerikaanse functionarissen.
Er is heel weinig bekend over wat bijvoorbeeld het CIA-personeel en de commando’s aan het doen zijn. Maar zonder die Westerse hulp zou Oekraïne al lang kansloos zijn geweest tegen de Russische overmacht, zeggen experts. Vooral het naar Oekraïne krijgen van de laatste Westerse wapens - zonder dat die worden getroffen door Russische raketten - is een complexe operatie.
De Amerikaanse commando’s zouden niet in de frontlinie staan met Oekraïense troepen, maar adviseren in plaats daarvan vanuit andere delen van het land of op afstand via versleutelde communicatie. Verschillende Oekraïense officieren hebben hun waardering uitgesproken voor de zeer gedetailleerde militaire informatie die is verkregen uit Amerikaanse militaire satellietbeelden en die beschikbaar is gemaakt in speciale apps voor het Oekraïense leger. Bewegingen van de vijand kunnen nauwlettend worden gevolgd. Hoewel de Amerikaanse regering niet erkent dat de CIA actief is in Oekraïne of enig ander land, zouden de Russen en andere inlichtingendiensten er al lang over weten.
Wat Oekraïners nu vooral nodig hebben, is klassieke militaire training in het gebruik van raketartillerie, zoals de High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS), en andere geavanceerde wapens, aldus Douglas H. Wise, een voormalig adjunct-directeur van de Defense Intelligence Agency (DIA) en gepensioneerd senior CIA-officier. ,,We hebben het hier over grootschalige gevechten. We hebben het over moderne tank-op-tankgevechten met enorme strijdkrachten. Ik kan me niet voorstellen dat de CIA Oekraïense jongens niet traint hoe ze HIMARS moeten afschieten.”
De regering-Biden heeft tot nu toe vier van deze mobiele meervoudige raketsystemen naar Oekraïne gestuurd en kondigde donderdag aan dat er nog vier onderweg waren. Het zijn de meest geavanceerde wapens die de Verenigde Staten tot dusver aan Oekraïne hebben geleverd met raketten met een bereik tot 60 kilometer, verder dan alles wat Oekraïne nu heeft. Pentagon-functionarissen zeggen dat een eerste groep van 60 Oekraïense soldaten is getraind in het gebruik van de systemen en dat een tweede groep nu een training volgt in Duitsland.
Van 2015 tot begin dit jaar zouden Amerikaanse Special Forces en National Guard-instructeurs meer dan 27.000 Oekraïense soldaten hebben opgeleid in het Yavoriv Combat Training Center in het westen van Oekraïne, nabij de stad Lviv, aldus de Pentagon-functionarissen.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
oorlog Oekraïne
LIVE | Rusland zet stap naar oorlogseconomie, Letland voert dienstplicht opnieuw in
Rusland wil na 4,5 maand oorlog zijn economie beter afstemmen op de behoeften van het leger. Het parlement heeft ingestemd met een regeringsvoorstel waardoor bedrijven verplicht kunnen worden producten aan de krijgsmacht te leveren. Werknemers kunnen worden gedwongen ‘s nachts, in het weekend en op feestdagen te werken en van verlof af te zien. En Letland voert de militaire dienstplicht opnieuw in vanwege de oplopende spanningen. Volg in dit liveblog het laatste nieuws over de Russische inval in Oekraïne. -
met video
Kiev weer onder vuur door Russische kruisraketten: ‘Geen raket zal de geest van de Oekraïners breken’
Russische kruisraketten hebben zondagochtend een wooncomplex nabij het centrum van Kiev getroffen. Volgens de burgemeester van de stad, Vitali Klitsjko, zou de aanval een poging van Moskou zijn geweest om ‘de Oekraïners te intimideren’, enkele uren vóór de opening van een G7-top in Duitsland, waar de oorlog in Oekraïne bovenaan de agenda staat. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
PREMIUM
Duitsers hopen op extra aardgas uit Groningen, maar vragen er niet om
Duitsland zoekt naarstig naar alternatieven voor Russisch aardgas en voert gesprekken met Nederland. Op extra gas uit Groningen dringt Berlijn niet direct aan. Toch staan de Duitsers erom te springen. -
met video1
Rondzwervende walrus Freya gedood door Noorse autoriteiten
De rondzwervende en kattenkwaad uithalende walrus Freya is overleden. In Noorwegen is het dier vandaag om het leven gebracht omdat het permanent belaagd werd door nieuwsgierige mensen. De autoriteiten hadden al gewaarschuwd Freya in te laten slapen omdat mensen zichzelf door hun opdringerige gedrag in gevaar brachten.
-
Frankrijk pakt na bosbranden 26 pyromanen op
In Frankrijk zijn deze zomer al 26 pyromanen opgepakt. Ze worden ervan verdacht bosbranden te hebben aangestoken. Vier van hen zijn ook al veroordeeld. Zes zijn in hechtenis genomen. -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper.