BBC-journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China tegen coronabeleid en president Xi
na dodelijke brandIn verschillende steden in China zijn felle protesten uitgebroken tegen het strenge coronabeleid. Aanleiding is een brand in de stad Urumqi in de provincie Xinjiang, waarbij donderdag tien doden vielen. In onder meer Peking, Sjanghai en Wuhan gingen mensen de straat op en eisten het vertrek van president Xi Jinping.
In sommige steden raakten demonstranten slaags met de politie en werden barricades afgebroken. In Sjanghai werd de Britse BBC-journalist Edward Lawrence opgepakt en geboeid door vier agenten afgevoerd. De BBC laat in een verklaring weten dat hij tijdens zijn arrestatie is ‘geslagen en geschopt’ door de politie. ,,Dit gebeurde terwijl hij aan het werk was als geaccrediteerd journalist.’’
In een via Twitter verspreide video is te zien hoe Lawrence door de politieagenten tegen de grond wordt gewerkt en in de boeien wordt geslagen. Op een andere video loopt hij in handboeien voorbij, begeleid door twee agenten. Te horen is hoe hij in het Engels roept: ,,Bel onmiddellijk het consulaat!’’
De BBC zegt van de Chinese autoriteiten geen officiële verklaring voor de arrestatie te hebben ontvangen. Excuses evenmin. Degenen die Lawrence vrijlieten, zouden daarbij slechts hebben gezegd dat hij voor zijn eigen bestwil was gearresteerd. Volgens hen bestond het risico dat de journalist in de menigte waarin hij verslag deed anders een coronabesmetting had kunnen oplopen. Maar volgens de BBC is dat ‘geen geloofwaardige verklaring’.
Dodelijke flatbrand
De kritiek op de Chinese autoriteiten zwelt aan na de dodelijke flatbrand in Urumqi, in de provincie Xinjiang. In het gebouw zouden vanwege de strenge lockdown deuren vergrendeld zijn waardoor bewoners niet aan de vlammen konden ontkomen.
De inwoners van Urumqi mogen al honderd dagen hun huis nauwelijks uit vanwege de coronamaatregelen. Sommige slachtoffers zouden uit angst de regels te overtreden hun woning niet direct hebben durven verlaten. Ook konden reddingswerkers het gebouw moeilijk bereiken door hekken die waren geplaatst vanwege de lockdown.
Eerder werd in Urumqi zelf, in het noordwesten van China, al flink geprotesteerd. De protesten hebben zich verspreid naar andere steden. Zaterdagavond kwamen in Sjanghai zo'n 300 mensen bijeen om de slachtoffers van de brand te herdenken met bloemen, kaarsen en borden met de tekst ‘Urumqi, 24 november, zij die stierven, rusten in vrede’.
Traangas
Op video’s die via sociale media worden gedeeld, is te zien dat een groep demonstranten leuzen tegen de Communistische Partij en president Xi Jinping scandeert. Ze riepen ‘wij willen vrijheid’ en ‘wij willen geen testen meer'. Ook eisten ze het aftreden van Xi.
Een van de demonstranten, Zhao, meldt aan persbureau AP dat de politie pepperspray gebruikte. Een van zijn vrienden werd geslagen door agenten en vervolgens meegenomen. Ongeveer 100 politieagenten probeerden te voorkomen dat meer demonstranten zich zouden verzamelen.
Ook in andere steden gingen mensen de straat op tegen de lockdowns. In Peking hebben zich zondag honderden mensen verzameld bij een universiteitsgebouw. De mensen roepen op tot vrijheid en een einde aan de lockdowns. Ook worden beelden gedeeld van protesten in de oostelijke stad Nanjing, Guangzhou in het zuiden en ten minste vijf andere steden. Daarop is te zien hoe demonstranten in witte beschermende pakken met de politie vochten of barricades ontmantelden die werden gebruikt om buurten af te sluiten.
Toenemende woede
De regering van president Xi Jinping wordt geconfronteerd met toenemende woede over haar coronabeleid. Bij kleine aantallen besmettingen worden al vergaande maatregelen getroffen, waarbij soms hele steden in lockdown moeten. Hoewel dat beleid de besmettingscijfers relatief laag houdt vergeleken bij andere landen, krijgt de regerende Communistische Partij steeds meer kritiek over de economische en humanitaire impact. Bedrijven zijn dicht en mensen leven geïsoleerd en hebben nauwelijks toegang tot voedsel en medicijnen.
Dat de protesten zo openlijk zijn en zich verspreiden over het hele land is zeldzaam voor China, waar verzet normaal gesproken gecensureerd wordt. In Sjanghai hielden de demonstranten lege vellen papier omhoog om de censuur te symboliseren. Ook in Wuhan is een grote menigte samengekomen tegen het coronabeleid.
Oeigoeren
In Urumqi en Kora, steden in de provincie Xinjiang waar 10 miljoen Oeigoeren wonen, scandeerden demonstranten: ‘Verwijder de Communistische Partij!’ en ‘Verwijder Xi Jinping!’. Protesten in deze provincie zijn riskant vanwege hardhandig optreden tegen en massadetentie van Oeigoeren en andere islamitische etnische minderheden.
In een poging de onrust te sussen, lieten de autoriteiten van Urumqi zaterdag weten dat de maatregelen zouden worden versoepeld omdat het aantal besmettingen was afgenomen. De autoriteiten ontkennen dat de coronamaatregelen mensen hebben gehinderd bij het verlaten van het brandende gebouw. Zij stellen dat de bewoners van het pand te weinig wisten van brandgevaar.
Coronabeleid leidt tot honger
China’s strenge coronamaatregelen laten veel boeren in het land geen andere keuze dan de gewassen te vernietigen die zij niet langer weten te verkopen. Er ontstaan daardoor steeds meer zorgen over voedseltekorten, die leiden tot woede op sociale media. Het vervoer van gewassen wordt bemoeilijkt door quarantaineverordeningen en door coronagerelateerde verkeerscontroles op de wegen.
Groenten als kool, radijs en spinazie worden momenteel geoogst in China, maar blijven veelal steken op het platteland. Vrachtwagens en handelaars willen of kunnen door de coronaregels de dorpen niet in om de landbouwproducten op te halen. Op online circulerende video’s is te zien hoe sommige boeren hun gewassen dumpen, omdat zij moeite hebben hun oogst te verkopen. Verschillende media meldden dat groentegewassen worden vernietigd in belangrijke producerende regio’s als de provincies Shandong en Henan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Geen hoger beroep in zaak Nederlands bombardement Chora
De Nederlandse Staat gaat niet in hoger beroep in de rechtszaak over het Nederlandse bombardement op een wooncomplex in Chora in Afghanistan. Deze vond plaats in 2007, tientallen burgers kwamen op. ,,De Staat zal berusten in het vonnis van de rechtbank”, schrijft minister Kajsa Ollongren van Defensie aan de Tweede Kamer. -
Tien jaar cel voor Iraans stel na verspreiden video van dans op straat
Een Iraanse rechtbank heeft een jong stel veroordeeld tot meer dan 10 jaar gevangenisstraf voor het dansen bij een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Teheran en het verspreiden van een video daarvan. De vrouw droeg tijdens het dansen geen hoofddoek. De video ging viraal als een symbool van verzet tegen het Iraanse regime.
-
PREMIUM
Hoe glazenwasser Stephaan Du Lion bijna wegkwam met vier moorden, tot hij zich versprak: ‘Volgens mij was de keuken links’
Seksueel geweld, messteken en wurgingen met koorden,... het was de modus operandi van seriemoordenaar Stephaan Du Lion. De glazenwasser uit Deurne zal zich komende week voor het assisenhof moeten verantwoorden voor de moord op vier vrouwen tussen 1992 en 1997. Een positieve DNA-match zorgde in 2018 voor de doorbraak in de oudste moord, die op Ariane Mazijn. Voor de drie andere moorden zette Du Lion zonder het zelf te beseffen de speurders op de goeie weg. Een reconstructie. -
-
-
Chinese leider wil met Noord-Korea werken aan ‘wereldvrede’
China wil met Noord-Korea samenwerken om regionale en wereldwijde stabiliteit, welvaart en vrede te bewerkstelligen. De Chinese president Xi Jinping schrijft dat in een brief aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, meldt staatspersbureau KCNA. -
Goederentrein rijdt twee kinderen aan in Duitsland: jongen (10) overleden, 9-jarige in levensgevaar
In Recklinghausen, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, is donderdagavond een tienjarige jongen om het leven gekomen na een aanrijding door een goederentrein. Een tweede kind, een jongen van negen, werd eveneens geraakt door de trein en is in levensgevaar. Dat meldt de politie donderdagnacht.