Belg redt meisje (5) in Indonesië: 'We klommen in een boom om aan de tsunami te ontsnappen'

De Belg François de Neuville (29), een ex-militair, heeft vrijdagavond het leven van een 5-jarig meisje gered in de Indonesische stad Palu. De man klom met het meisje in een boom om aan de enorme vloedgolf te ontkomen die het gevolg was van een tsunami.

François, die in Indonesië verbleef voor een paraglidewedstrijd, had samen met een vriend net zijn hotel  verlaten toen vrijdagavond de aarde hevig begon te beven op het eiland Sulawesi. ,,De grond beefde en bewoog in alle richtingen. Het was onmogelijk om te blijven staan en we vielen op de grond'', vertelt hij aan VTM NIEUWS.

François en zijn vriend sloegen op de vlucht en troffen onderweg een moeder en haar dochter aan. ,,Het meisje zat bekneld onder de metalen constructie van een raam. Haar moeder was bedolven door grote betonblokken." Op dat moment zag de ex-militair de tsunami hun kant uitkomen. Hij kon het kind bevrijden en klom ermee in een boom.

,,Ik hield haar vast met de ene arm en met de andere hield ik me vast aan een tak. De tsunami kwam op ons af en vernielde alles onder ons.''

Quote

De tsunami kwam op ons af en vernielde alles onder ons

Volledig scherm
© VTM NIEUWS

Dankbaar

Na de de vloedgolf klom het duo weer naar beneden en trof daar de vriend van François aan. Die had samen met enkele anderen meer overlevenden weten te redden, onder wie ook de moeder van het meisje. De vrouw is met ernstige botbreuken naar het ziekenhuis gebracht, waar ze vandaag herenigd is met haar man en kind.

De familie van het meisje is de jongeman bijzonder dankbaar en heeft hem een foto van het kind en haar ouders gestuurd. ,,Ze zijn herenigd. Ik ben vooral blij'', zegt François, die ongedeerd bleef, maar nog steeds erg onder de indruk is van het gebeurde.

Honderden doden

Het natuurgeweld heeft afgelopen vrijdag voor een enorme ravage gezorgd op het Indonesische eiland Sulawesi. Er zijn tot nu toe 844 doden geïdentificeerd. Het daadwerkelijke dodental ligt waarschijnlijk veel hoger.

Er liggen vermoedelijk nog veel mensen onder het puin in Palu, een stad met circa 380.000 inwoners. Daar zijn naast woningen ook hotels en een winkelcentrum ingestort. De autoriteiten begraven lichamen noodgedwongen in een massagraf.