België haalt ontvoerd kind terug uit kamp in Syrië
België heeft op eerste kerstdag een 9-jarige jongen uit Syrië gerepatrieerd. De moeder had het kind in 2014 tegen de wil van de vader meegenomen naar Syrië, waar ze zich wilde aansluiten bij radicaalislamitische IS-strijders in hun eigen staat (kalifaat).
Het kind is op verzoek van de moeder weggehaald uit een gevangenenkamp in Roj, aan de Syrisch-Turkse grens. Moeder en kind zaten daar samen vast, maar de moeder was bang dat haar zoon op termijn op zou worden genomen in een Koerdische strijdgroep, die de baas zijn in het gebied.
Tijdens een bezoek van de organisatie Child Focus onlangs aan het kamp had de moeder aangegeven dat ze wilde dat haar zoon kon terugkeren naar zijn vader, die in België gebleven was. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn daarop contacten gelegd met de Koerdische autoriteiten in het noordoosten van Syrië.
Europese jihadisten
Het Koerdische Hawar persagentschap publiceerde beelden waarin de Koerdische autoriteiten worden bedankt voor de hulp bij "de repatriëring van een kind dat door de ene ouder, tegen de wil van de andere, werd ontvoerd".
Het is opmerkelijk dat er nu een kind uit een van de kampen wordt teruggehaald naar Europa, gescheiden van zijn moeder. Westerse landen haalden tot nu toe vooral weeskinderen terug, Europa wil de vrouwen doorgaans niet helpe bij terugkeer. Wel haalde Duitsland vorig weekend drie vrouwen en hun twaalf kinderen terug uit Syrië, ook zij zaten in een detentiekamp. Volgens de Duitse overheid werd de groep teruggehaald ‘om humanitaire redenen'.
Nederland
Nederland werkte tot nu toe pas één keer mee aan repatriëring: het ging daarbij om twee weeskinderen, hun ouders kwamen om bij de gevechten in Syrië. Er zitten nog zo'n 25 Nederlandse vrouwen en 70 kinderen vast in Koerdische detentiekampen. De afgelopen maanden zouden alle Nederlandse vrouwen naar één kamp, Al Roj, zijn gebracht.
Voorheen werd ook een grote groep Nederlanders vastgehouden in het kamp Al Hol. Uit dat kamp ontsnapten de afgelopen maanden zo’n 15 Nederlandse vrouwen en hun kinderen. Enkelen van hen wisten Turkije te bereiken, meldden zich daarbij een Nederlands consulaat en zijn of zullen worden overgevlogen naar Nederland. Op Schiphol worden ze dan aangehouden, vastgezet en berecht.
Een andere groep ontsnapte vrouwen is niet van plan terug te komen, maar woont in de regio Idlib. Dat is de laatste regio in Syrië die nog onder controle staat van jihadistische groeperingen.
In totaal zijn er de afgelopen jaren meer dan 300 volwassen Nederlanders naar het strijdgebied in Syrië en Irak gereisd. Honderd van hen zijn daar omgekomen, 65 zijn teruggekeerd naar Nederland, 20 verblijven in Turkije en 115 zijn nog in Syrië. De jihadisten van die laatste groep zitten vast in detentiekampen (vrouwen), gevangenissen (mannen) of verblijven elders in het land.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Europees Hof behandelt klacht Nederland tegen Rusland over MH17
Rusland zal zich moeten verantwoorden voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) voor de ramp met vlucht MH17. Het hof in Straatsburg zal een klacht van Nederland tegen Rusland behandelen. Het is voor het eerst dat een internationale rechter zich buigt over de verantwoordelijkheid voor de vliegramp. -
PREMIUM
Mila (1,5) vertrokken naar Duitsland voor levensbedreigende operatie: ‘Gelukkig beseft ze het zelf niet’
Kleine Mila (1,5) uit Dilsen-Stokkem is zondag met de ziekenwagen naar het Duitse Tübingen vertrokken. Daar zal ze woensdag een levensbedreigende, maar noodzakelijke operatie aan een tumor ondergaan. “We zitten in een tweestrijd”, zeggen mama Debbie en papa Kevin. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
‘Duitsland gaat akkoord met leveren van Leopard 2 aan Oekraïne, Scholz overstag na deal met VS’
Duitsland geeft de veelbesproken gevechtstank Leopard 2 vrij voor Oekraïne, zo melden diverse Duitse media. Eerder vandaag berichtte The Wall Street Journal dat de Amerikanen bereid zijn om Abrams-tanks te sturen. Een belangrijke voorwaarde voor bondskanselier Scholz om overstag te gaan.
-
Vijf agenten vervolgd voor dood zwarte man, Amerika zet zich schrap voor protesten na vrijgeven beelden
In de Verenigde Staten worden vijf politieagenten vervolgd voor de dood van een zwarte man in Memphis. De 29-jarige Tyre Nichols werd drie weken geleden aangehouden door de politie en toen zo hard geslagen dat hij een paar dagen later kwam te overlijden. -
-
-
Juwelen van nicht van Napoleon gestolen in Frans museum: geschatte waarde van 110.000 euro
Juwelen van Mathilde Bonaparte, een nicht van Napoleon Bonaparte, zijn in de nacht van afgelopen zaterdag op zondag gestolen uit het Hébert-museum in de Franse gemeente La Tronche, in de buurt van de zuidoostelijke stad Grenoble. De dieven zouden naar schatting 110.000 euro hebben buitgemaakt. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.