Volledig scherm
© EPA

Belgische politie neemt massaal afscheid van doodgeschoten collega

Honderden politiemensen hebben vanmiddag in het Belgische Theux de laatste eer bewezen aan hun collega Amaury Delrez (38). Hij werd zaterdagnacht doodgeschoten tijdens een controle van een groepje Nederlandse stappers dat overlast had veroorzaakt in het naburige Spa. Yvo T. (36) uit Schinnen zit vast op verdenking van moord op Delrez en poging tot moord op diens collega.

De politiemensen droegen een zwarte rouwband, vormden een erehaag voor hun doodgeschoten collega en salueerden toen de rouwstoet voorbijkwam. De Belgische premier Charles Michel, de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, zijn collega van Justitie Koen Geens en andere prominente politici waren eveneens aanwezig.

Onderscheiding

Het afscheid van de 38-jarige vader van drie kinderen was te volgen op een groot scherm buiten de kerk van Theux. Een aantal lokale politiebureaus bleef tijdens de uitvaart gesloten. Delrez kreeg postuum het Burgerlijk Kruis 1ste klas voor moed, toewijding en menselijkheid. Dat is de hoogste burgerlijke onderscheiding voor aan het land bewezen diensten.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De herdenkingsfoto voor Amaury Delrez. © BELGA

Toegang geweigerd 

De politie-inspecteur kwam zondagmorgen omstreeks 02.00 uur om het leven bij een controle van een taxi in Spa. Yvo T. was na de ruzie voor de deur van café Havana in het voertuig gestapt met zijn broer en een vriend. Amaury Delrez sommeerde hen uit te stappen voor een controle. Eenmaal buiten de taxi zou T. het vuur hebben geopend. Delrez werd dodelijk in het hoofd geraakt. Zijn collega vuurde terug en raakte T. in de buik. De Limburger werd 7,5 uur later in de omgeving aangehouden na een klopjacht. Zijn broer en en vriend meldden zich maandag bij de politie in Heerlen, die hen vastzette in afwachting van hun overlevering aan België. 

T. herinnert zich naar eigen zeggen niets van de schietpartij. Hij verklaarde tegenover rechercheurs die hem verhoorden dat het voor hem 'één groot zwart gat' is vanaf het moment van het verlaten van café Havana in Spa. Zijn vrienden en hem was de toegang ontzegd. Daarbij zou T. al gezwaaid hebben met het vuurwapen waarmee hij later politieagent Amaury Delrez zou hebben doodgeschoten. T. werd al jaren behandeld voor depressies, zo verklaarde zijn beste vriend tegenover deze krant. 

Volledig scherm
Premier Charles Michel (met baard), minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (m), Justitieminister Koen Geens links van hem en daarachter de Waalse premier Willy Borsus verlaten de kerk in Theux na de uitvaartplechtigheid. © BELGA
Volledig scherm
© BELGA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© BELGA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© BELGA
Volledig scherm
© BELGA
Volledig scherm
© BELGA
  1. Man verzon eigen ‘dood’ om miljoen van verzekeraar op te kunnen strijken

    Man verzon eigen ‘dood’ om miljoen van verzeke­raar op te kunnen strijken

    Een 39-jarige man uit de Britse stad Manchester heeft geprobeerd zijn verzekeringsmaatschappij op te lichten met een nepbericht over zijn eigen dood. Syed Bukhari deed zich voor als zijn echtgenote en stuurde het bedrijf een e-mail met de mededeling dat hij in Karachi (Pakistan) was gestorven aan een hartaanval. Ook deed hij telefonisch en zielig klinkend de stem van zijn vrouw na in de hoop een premie van ruim een miljoen te kunnen incasseren.