Volledig scherm
Archeologische schatten die de politie in beslag heeft genomen. © Interpol

Bende ontmanteld die voor miljoenen aan archeologische schatten smokkelde

Bij een internationale actie tegen de illegale handel van archeologische vondsten in Europa zijn 23 mensen gearresteerd. Er zijn zo’n 10.000 objecten ter waarde van miljoenen euro’s in beslag genomen. Dat melden de Europese politieorganisaties Eurojust en Europol vandaag.

Tijdens de actie zijn meer dan tachtig plaatsen doorzocht in Italië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Servië. De vondsten kwamen van archeologische vindplaatsen in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië. 

Twee verdachten uit de provincie Crotone in Calabrië stuurden het criminele netwerk aan. Tussenpersonen zaten in Dijon, München, Londen en Vrsac (Servië). Volgens het Italiaanse ministerie van Cultuur kwamen politiediensten uit alle betrokken landen in actie bij het oprollen van de bende.

De politie hield de groep sinds mei 2017 in de gaten. Met behulp van afluisterapparatuur en videobewaking is ontdekt hoe de kunstschatten werden gevonden en daarna verkocht in het buitenland. De bende opereerde vanuit ‘de teen’ van Italië en voerde illegale opgravingen uit in gebieden waar officiële archeologen nog moesten beginnen. 

De dieven richtten zich op plaatsen die dateren uit de vierde en vijfde eeuw voor Christus. Ze maakten onder meer terracotta vazen, beschilderde borden, broches en juwelen buit. In Zuid-Italië bevindt zich veel cultureel erfgoed uit de Griekse en Romeinse tijd.