Volledig scherm
Lisa Noland overleefde een aanval van seriemoordenaar Bobby Joe Long en getuigde tegen hem. Donderdag was ze aanwezig bij zijn executie. Daarna stond ze de pers te woord. © AP

Beruchte seriemoordenaar geëxecuteerd in Florida

De 65-jarige Amerikaan Bobby Joe Long is in de staatsgevangenis van Florida geëxecuteerd. Hij werd in 1985 ter dood veroordeeld voor het ontvoeren, verkrachten en vermoorden van zeker acht vrouwen een jaar eerder.

Een woordvoerder van het ministerie van het Gevangeniswezen bevestigde de executie van Long. Hij werd door middel van een injectie met een dodelijk gif ter dood gebracht. De executie was de afgelopen decennia meerdere malen uitgesteld, maar werd vorige maand definitief bekrachtigd door Florida’s gouverneur Ron DeSantis.

Enkele uren voor de uitvoering van de straf verwierp het Amerikaans hooggerechtshof nog een laatste beroep van Long.

Long staat te boek als een van de beruchtste seriemoordenaars in de Amerikaanse staat. Hij werd ook nog veroordeeld tot 28 keer levenslange gevangenisstraf wegens het verkrachten van tientallen vrouwen.

Volledig scherm
De ter dood gebrachte Bobby Joe Long tijdens zijn gevangenschap. © AP
  1. Justitie vervolgt verdachten voor neerschieten MH17

    Justitie vervolgt verdachten voor neerschie­ten MH17

    Het Openbaar Ministerie in Nederland gaat vier verdachten vervolgen voor de moord op 298 inzittenden van vlucht MH17. Deze commandanten, drie Russen en een Oekraïner, zouden betrokken zijn geweest bij het neerschieten van het toestel met een BUK-raket. De rechtszaak start op 9 maart 2020, maar er komt geen uitleveringsverzoek. Dat heeft het Joint Investigation Team (JIT) vanochtend bekendgemaakt tijdens een besloten bijeenkomst voor nabestaanden.