Biden draait deel van door Trump opgelegde visabeperkingen terug
De Amerikaanse president Joe Biden heeft een presidentieel decreet van zijn voorganger Donald Trump ingetrokken dat het voor buitenlanders moeilijker maakte om in de Verenigde Staten aan de slag te gaan. Trump, die de beperkingen vorig jaar instelde, zei destijds dat hij dat deed om verdringing op de Amerikaanse arbeidsmarkt te voorkomen.
Delen per e-mail
De beperkingen troffen houders van de zogeheten green card, een verblijfsvergunning waaraan ook het recht om te werken is verbonden. Het decreet van Trump maakte het verkrijgen van zo'n verblijfsvergunning onmogelijk voor specifieke groepen. Onder die groepen vielen familieleden van mensen die al een verblijfsvergunning hebben en via green card-houders naar de VS wilden komen, en ouders, broers en zussen van Amerikaanse staatsburgers. Mensen van buiten de Verenigde Staten die graag willen verhuizen, kunnen normaal gesproken via familieleden met een green card of het staatsburgerschap nu weer een verblijfsvergunning aanvragen.
Ook komt door het opheffen van Trumps decreet de jaarlijkse green card-loterij weer op gang. Duizenden mensen die via dit systeem een werkvergunning hadden moeten krijgen, wachten hier al tijden op.
Trump ondertekende in juni vorig jaar ook een decreet dat de bewegingsvrijheid van expats met visa inperkt. Dat decreet is door Biden nog niet ingetrokken.
Nadat hij de beperkingen op green cards had opgeheven, zei Biden dat Trumps beleid schadelijk is geweest voor het Amerikaanse bedrijfsleven en gezinshereniging in de weg stond. Het is nu aan de Amerikaanse immigratiedienst USCIS om maanden aan dossiers weg te werken, die zich door het decreet van Trump hebben kunnen opstapelen. Dat kan mogelijk jaren in beslag nemen, zeggen deskundigen tegen Amerikaanse media.
Biden, een Democraat, heeft in aanloop naar de verkiezingen beloofd om veel van het beleid van zijn Republikeinse voorganger terug te draaien, waaronder diens zeer strenge immigratiebeleid. Belangenorganisaties voor immigranten hebben de laatste weken de nodige druk op Biden uitgeoefend om een einde te maken aan de beperkingen rondom green cards, die op 31 maart zouden verlopen.
In oktober bepaalde een federale rechter in Californië al dat Trumps decreet onwettig was, nadat een groot aantal bedrijven had besloten de maatregelen juridisch aan te vechten.
In totaal verstrekt de Amerikaanse overheid gemiddeld een miljoen green cards per jaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nadat hij haar mishandelde en verkrachtte, schoot Melek haar man dood: ‘Ze is slachtoffer, geen dader’
In Antalya staat een vrouw terecht voor de moord op haar gewelddadige man. De zaak schijnt licht op het probleem van huiselijk geweld in Turkije. Activisten demonstreren en vragen om haar vrijlating. -
Conflict Rusland-Oekraïne
‘Britten sturen twee oorlogsschepen naar de Zwarte Zee’
Groot-Brittannië zal volgende maand twee oorlogsschepen naar de Zwarte Zee sturen nu de spanningen tussen Rusland en Oekraïne oplopen, meldt de Britse krant The Sunday Times op basis van hoge marine-functionarissen die niet bij naam worden genoemd. -
UPDATE / VIDEO
Uitrol Janssen-vaccin in Europa uitgesteld vanwege mogelijke bloedproppen
Farmaceut Johnson & Johnson stelt de uitrol van het Janssen-coronavaccin in Europa uit voorzorg uit vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het vaccin krijgen toegediend. Dat meldt de farmaceut, die tot uitstel overgaat op advies van medische instanties in de Verenigde Staten. -
Europa intensiveert strijd tegen mensenhandel
Europa gaat veel harder optreden tegen grootschalige georganiseerde misdaad en mensenhandel. Die boekt nu het jaloersmakende inkomstencijfer van 139 miljard euro per jaar of 1 procent van het Europese BNP. -
Jeugdbendes vechten met zware wapens conflict uit in Luik: één dode, 28 arrestaties
In het Belgische Bressoux, een deelgemeente van Luik, is een conflict tussen Koerdische en Tsjetsjeense jeugdbendes gistermiddag verschrikkelijk uit de hand gelopen. Bij een confrontatie tussen de twee groepen werd er één persoon doodgeschoten en raakten twee personen gewond. Achtentwintig mensen werden aangehouden. Op beelden is te zien dat bij het conflict zware wapens werden gebruikt: zo wordt er met een Kalasjnikov in de lucht geschoten.
-
Kidnappers eisen 1 miljoen dollar voor ontvoerde priesters en nonnen op Haïti
Zeven katholieke geestelijken, onder wie twee personen met de Franse nationaliteit, zijn zondag ontvoerd op Haïti. Dat heeft een woordvoerder van de lokale Bisschoppenconferentie gezegd. De kidnappers zouden volgens een ouderling van de katholieke kerk 1 miljoen dollar (ongeveer 840 duizend euro) losgeld eisen in ruil voor hun vrijlating. -
VIDEO
Schutter (19) bloedbad Indianapolis was oud-werknemer van FedEx en had mentale problemen
De verdachte van het bloedbad in een vestiging van FedEx in het Amerikaanse Indianapolis kampte met mentale problemen en was een jaar eerder al in aanraking geweest met de autoriteiten. Dat melden de politie en de FBI. De moeder van de schutter had vorig jaar nog de politie gebeld om te waarschuwen voor mogelijke gewelddadige plannen van haar zoon. Agenten namen toen een jachtgeweer bij hem in beslag. -
Veertien FARC-rebellen en een militair gedood in Colombia
In het zuidwesten van Colombia zijn zaterdag bij gevechten tussen het leger en rebellen van de voormalige guerrillabeweging FARC een militair en veertien FARC-strijders omgekomen, melden de autoriteiten. Legercommandant Eduardo Zapateiro zei op Twitter dat de soldaten ,,met explosieven waren aangevallen’’ en dat er ook zeven militairen gewond raakten.