Volledig scherm
Philip Arps tijdens zijn rechtszaak in Christchurch. © AP

Bijna 2 jaar celstraf voor man die video van moskeeschutter rondstuurde

In Nieuw-Zeeland is een man vandaag veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf, omdat hij de video van het bloedbad in Christchurch had verspreid. De zakenman stuurde de video van de moskeeschutter naar zeker 30 relaties.

Philip Arps bekende eerder voor de rechtbank al de video te hebben verspreid. Daarop was live te volgen hoe de schutter 51 mensen vermoordde bij twee moskeeën. Op de verspreiding van aanstootgevend materiaal staat in Nieuw-Zeeland een maximale straf van 14 jaar.

Volgens rechter Stephen O’Driscoll pleegde Arps met de distributie van de video in feite zelf een haatmisdrijf, niet in de laatste plaats omdat hij de daad op die manier aanmoedigde en verheerlijkte. Arps zou zelf ook sterke gevoelens tegen de moslimgemeenschap koesteren en noemde de beelden ‘geweldig’. Hij zou geen enkel medeleven met de slachtoffers hebben getoond.

Arps vindt dat de verspreiding van de video valt onder de vrijheid van politieke overtuiging. Hij heeft beroep aangetekend tegen zijn straf. 

De schutter, de 28-jarige Australische Brenton Tarrant, pleitte vorige week niet schuldig aan het bloedbad op 15 maart. Zijn rechtszaak staat gepland voor volgend jaar mei.