Volledig scherm
De olifant en de platte krokodil. © Facebook Kafunta Safaris

Bizarre foto van dode olifant op verpletterde krokodil roept tal van vragen op: hoe is dat gebeurd?

In Zambia is een confrontatie tussen een jonge krokodil en olifant bijzonder slecht afgelopen: geen winnaars, enkel verliezers. In een verrassende plot twist is de zware olifant, terwijl hij zijn laatste adem uitblies, recht op de krokodil gevallen.

Een gids van Zambia’s South Luangwa National Park stuitte samen met enkele toeristen op een bijzonder, ietwat akelig tafereel. Hij legde het vast op camera en de touroperator deelde de foto daarna op Facebook. Wat je ziet? Het aangevreten karkas van een dode olifant met daaronder de lange staart en korte pootjes van een krokodil, verpletterd door het gewicht van de olifant.

Hoe kan dat?

Al snel volgde de vraag: ,,Wat is er in vredesnaam gebeurd?” Enkele safarigidsen hebben getracht die vraag te beantwoorden. De karkassen van zowel de krokodil als de olifant tonen aan dat geen van de twee het slachtoffer is geworden van stropers. Nergens werden kogels teruggevonden.

Hebben de twee dan werkelijk met elkaar gevochten tot de dood? Ook die optie lijkt erg onwaarschijnlijk vinden de kenners. Het ging om een jonge nijlkrokodil, die op volwassen leeftijd zo’n zes meter lang wordt en tot 750 kilogram kan wegen. De volwassen olifant kan echter tot wel 6.350 kilogram gaan wegen. ,,Ik betwijfel ten zeerste dat de jonge krokodil een volwassen olifant probeerde te doden”, aldus Marisa Tellez, mede-oprichter van Crocodile Research Coaltion. Wat volgens Tellez wel kan? ,,Misschien was de krokodil een jong vrouwtje dat haar nest probeerde te beschermen tegen de olifant en zo vertrapt werd.”

Leeuwen

Maar het meest waarschijnlijk is dat de olifant al ziek of gewond was toen de krokodil zijn pad kruiste. ,,Misschien was hij al aangevallen door een leeuw”, voegt Tellez eraan toe. ,,En een gewonde olifant is vaak niet meer sterk genoeg om terug te vechten.” 

Kafunta Safaris meldt dan ook op de Facebookpagina dat de gewonde olifant zeer waarschijnlijk is omgevallen toen hij - al danig verzwakt - de rivierbedding probeerde te beklimmen. Het dier viel daarbij recht op de krokodil die de olifant al achtervolgde in de hoop op een makkelijk hapje mocht zijn slachtoffer zijn laatste adem uitblazen. Nu deden beide dieren dat zowat tegelijkertijd.

Kafunta Safaris

Extremely strange situation at Island Bush Camp. Our guide Andrew and his guests found a dead elephant, and when looking closer, found a dead crocodile underneath it! The park authorities were...

 1. Duitsland legt groot ondergronds bankierssysteem plat, ook huiszoekingen in Nederland

  Duitsland legt groot onder­gronds bankiers­sys­teem plat, ook huiszoekin­gen in Nederland

  In Duitsland zijn sinds vanochtend tientallen doorzoekingen gaande in verband met een onderzoek naar een grootschalig ondergronds bankierssysteem. Onder meer metaalbedrijven, juweliers en particuliere woningen worden binnenstebuiten gekeerd. Ook in Nederland vinden doorzoekingen plaats. De ‘internationaal opererende criminele organisatie’ zou zo'n 200 miljoen euro hebben witgewassen via hawala-bankieren.
 2. Vietnam vraagt families te betalen voor repatriëring slachtoffers koelcontainerdrama

  Vietnam vraagt families te betalen voor repatrië­ring slachtof­fers koelcontai­ner­dra­ma

  De families van de 39 Vietnamese burgers die in oktober dood zijn aangetroffen in een koelcontainer in Groot-Brittannië, zullen de kosten van de repatriëring voor hun eigen rekening moeten nemen. Hun regering zal die niet betalen. Dit betekent voor sommige van de arme families dat ze eerst hebben betaald om hun zoon of dochter in Engeland te krijgen en dat nu opnieuw moeten doen om hun lichaam terug te halen. ,,We weten niet waar we dat geld vandaag moeten halen.’’
 1. Man dwingt vrouw zelfmoord te plegen: stervende Tamara kan nog net hulplijn bellen
  PREMIUM
  Update

  Man dwingt vrouw zelfmoord te plegen: stervende Tamara kan nog net hulplijn bellen

  ,,Ze heeft haar polsen doorgesneden”, vertelde Ken M. (40) uit het Belgische Aarschot in paniek aan zijn vader. In werkelijkheid had hij zélf in haar polsen gesneden en haar gedwongen een afscheidsbrief te schrijven. Hij liet zijn vrouw achter in de veronderstelling dat ze zou sterven, maar ze kon op het laatste nippertje de hulpdiensten bellen: ,,Het was mijn man.” Ken M. werd vandaag veroordeeld tot tien jaar cel.
 2. Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journaliste
  Update

  Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journalis­te

  De politie op Malta heeft een man gearresteerd die wordt gezien als ‘de regelaar’ bij de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van het eiland. De verdachte zou de verbindingsman zijn geweest tussen de opdrachtgever(-s) van de moord en de mensen die de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia vorig jaar pleegden. Ook zou hij een belangrijke rol hebben gespeeld in de aanschaf van het explosief dat de auto van de vrouw aan stukken scheurde en haar het leven kostte.