Bloedbad in Oostenrijk: Man doodt ex-vriendin (19), haar nieuwe vriend en familie uit jaloezie

videoIn het Oostenrijkse skidorp Kitzbühel zijn vijf mensen, waarvan vier uit één familie, vermoord. De dader is een 25-jarige man. Hij heeft zich vandaag in alle vroegte gemeld bij de politie. ,,Hij legde een vuurwapen op de balie van het bureau en zei: ‘Ik heb zojuist vijf mensen gedood’",zei de politiechef op een persconferentie. De man zit vast.

Eén van de slachtoffers is de 19-jarige ex-vriendin van de man. De andere slachtoffers zijn haar nieuwe vriend (24), haar ouders en broer (25).

De dader zou hebben gehandeld uit jaloezie. Zijn relatie met het 19-jarige meisje was een paar maanden geleden beëindigd. Hij kwam haar zaterdagavond met haar nieuwe vriend tegen in een café en kreeg ruzie. 's Nachts reed hij naar de woning van zijn ex-vriendin en belde aan. De vader van het gezin opende de deur voor hem. De vader maakte de ex-vriend van zijn dochter duidelijk dat de relatie voorbij was en stuurde hem weg.

Vervolgens ging de man naar zijn eigen huis om het (legale) wapen van zijn broer uit de kluis te halen. Hij reed terug naar het huis van zijn ex, klom op het balkon, sloeg een ruit in en schoot de vijf mensen die binnen waren dood. Vervolgens stond hij binnen een halfuur bij de politie voor de deur.

Rond 6.00 uur ‘s ochtends meldde de dader zich bij het politiekantoor in de stad en overhandigde een pistool en een mes. Hij vertelde dat hij vijf mensen had vermoord. Hij zou voornamelijk zijn vuurwapen hebben gebruikt. Of en in welke vorm het mes werd gebruikt dat de verdachte bij zich had, wordt onderzocht. De buren zeggen waarschijnlijk twee tot drie schoten te hebben gehoord.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Tragedie

De daad vond in een vrijstaand huis in het district Vordergrub plaats. Burgemeester Klaus Winkler laat weten diep geschokt te zijn: ,,We hebben nog nooit zo’n ongelooflijke tragedie in Kitzbühel gehad.”

De 25-jarige dader is een geboren Oostenrijker, meldde de politie. Andreas E. staat bekend als een ‘stil persoon’ en is niet eerder veroordeeld. Hij kwam ‘vele’ jaren geleden wel in contact met de politie vanwege ‘kleine overtredingen’. Ook had hij niet gedronken, bleek uit bloedonderzoek. ,,Een dergelijke escalatie was bijna niet te voorzien”, zegt hoofd van de nationale recherche Walter Pupp.

De politie gaat ervan uit dat hij alleen handelde.