Volledig scherm
De brandweer in de weer met de bosbrand. © Vigili del Fuoco

Boete na barbecue die leidde tot bosbrand aan Comomeer: 27 miljoen euro (!)

Twee Italiaanse studenten die eind december met een gezellige barbecue aan het Comomeer per ongeluk een grote bosbrand veroorzaakten, hebben hun straf te horen gekregen. De 22-jarigen moeten 13,5 miljoen euro ophoesten. Allebei.

Samen moeten Alessio Molteni en Daniele Borghi dus een geldboete van liefst 27 miljoen euro betalen, zo heeft de Italiaanse dienst Bosbeheer bepaald. De twee zouden met een barbecue aan het Comomeer op 30 december een bosbrand hebben veroorzaakt die uiteindelijk meer dan 1.000 hectare bos deed branden en meer dan 100 hectare compleet heeft verwoest. 

De gloeiende kolen van hun barbecue zouden de boosdoener zijn geweest, door sterke wind en ongewoon droge weersomstandigheden verspreidde het vuur zich daarna razendsnel. Er raakten ook verschillende gebouwen vernield in de vlammenzee, waaronder een stal waarin alle dieren omkwamen. 

De boete werd berekend op basis van een formule van zo’n tien jaar oud die de straf bepaalt op basis van de omvang van de schade en de waarde van het getroffen land per vierkante meter. Met deze monsterboete als resultaat. 

Zwaar overdreven

De twee twintigers laten het er niet bij en gaan in beroep. Ivana Anomali, advocate van Alessio Molteni, vindt het gevraagde bedrag zwaar overdreven. ,,Wat is de zin van zo’n gigantische boete, wetende dat deze twee jongens - nog studenten - die niet kunnen betalen?”

Artikel gaat verder onder de foto

Volledig scherm
© Shutterstock

Atillio Fontana, gouverneur van de Italiaanse regio Lombardije, vindt de geldboete wel gepast. ,,Die geeft een idee van de gigantische schade die aan de natuur is toegebracht”, zegt hij. ,,Ik hoop dat deze en andere jongeren extra zullen opletten de volgende keer.”

,,Daniele en ik excuseren ons voor wat er is gebeurd”, zegt Alessio Molteni. ,,Maar we hebben meteen de brandweer gebeld en ons op de vlammen geworpen om het vuur te proberen blussen. Er waren meerdere brandhaarden, maar wij zijn de zondebokken. Ik hoop dat de waarheid nog boven tafel komt.”

  1. Moeder bevalt van gezonde zoon nadat ze samen chemotherapie ondergingen

    Moeder bevalt van gezonde zoon nadat ze samen chemothera­pie ondergin­gen

    Jade Devis (36) was nog niet halverwege haar zwangerschap toen ze een knobbeltje op een van haar borsten voelde. Ze had een zeldzame vorm van borstkanker. Een arts vertelde Jade dat het voor haar een kwestie van leven en dood was en dat de embryo mogelijk te jong was om de noodzakelijke behandeling te overleven. De Amerikaanse besloot voor zichzelf én het leven van haar kind te vechten. ‘Ik wilde niet toestaan dat een vreemdeling het lot van mijn kind zou bepalen'.