Volledig scherm
Bolivia viert feest na het vertrek van Morales. © EPA

Boliviaanse president Morales stapt na weken van protesten op

De Boliviaanse president Evo Morales is na weken van aanhoudende protesten in zijn land afgetreden. Zijn positie was onhoudbaar geworden na de vaststelling van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) dat zijn herverkiezing in oktober door gesjoemel tot stand was gekomen.

De 60-jarige Morales, sinds 2006 aan de macht, beloofde uiteindelijk nieuwe verkiezingen uit te schrijven en de verantwoordelijke kiesraad naar huis te sturen, maar dat bleek niet meer genoeg. Luis Fernando Camacho, het boegbeeld van de protestbeweging die zich al weken roert, eiste als eerste het opstappen van Morales. Later liet ook de legerleiding weten hem weg te willen hebben.

De linkse president maakte op tv bekend dat hij zijn ontslagbrief naar het parlement heeft gestuurd. ,,Onze grootste wens is dat de sociale rust terugkeert’’, zei hij ten afscheid. Zijn partijgenoot en plaatsvervanger Álvaro García Linera verbond eveneens consequenties aan de bevindingen van de OAS en stelde zijn functie ter beschikking. In de hoofdstad werd hun vertrek groots gevierd.

‘Staatsgreep’

Presidenten van omringende landen als Cuba, Venezuela en Argentinië hebben de ‘staatsgreep’ veroordeeld. Mexico bood Morales asiel aan. Cuba, traditioneel een bondgenoot van de socialistische leider, betuigde ‘zijn solidariteit met broeder president Evo Morales’. De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel sprak over een ‘gewelddadige en laffe staatsgreep van rechts tegen de democratie in Bolivia’.

,,We veroordelen de staatsgreep die plaatsvond tegen onze broeder president Morales’’, verklaarde ook de Venezolaanse president, Maduro, op Twitter. Morales was een van de weinige leiders die Maduro nog steunde bij de crisis in Venezuela. Ook de recent verkozen Argentijnse president Alberto Fernandez sprak van een staatsgreep ‘als resultaat van de gezamenlijke acties van gewelddadige burgers, politiepersoneel en de passiviteit van het leger’. 

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard bood Morales asiel aan. Volgens Ebrard zijn twintig Boliviaanse leden van de wetgevende en uitvoerende macht al in de officiële Mexicaanse residentie in hoofdstad La Paz. ,,Er is een militaire operatie aan de gang in Bolivia, die we verwerpen’’, aldus Ebrard op Twitter. ,,Mexico blijft bij zijn standpunt voor het respect voor de democratie en de instituten.’’

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© REUTERS