Volledig scherm
Prinses Ubolratana staat ‘boven de politiek’ oordeelde de Thaise kiescommissie. © AFP

‘Boven de politiek’: Thaise prinses Ubolratana kan geen premier worden

Prinses Ubolratana kan geen premier van Thailand worden. De kiescommissie haalde vandaag definitief een streep door haar politieke ambities. Leden van de koninklijke familie staan volgens dat orgaan ‘boven de politiek’ en mogen daarom geen politieke functies bekleden.

Volledig scherm
De registratie van Ubolratana bij het kiesregister. © AFP

De kiescommissie publiceerde ook de officiële lijst met premierskandidaten voor de komende verkiezing. Daarop ontbrak de naam van de 67-jarige prinses. De oudere zus van koning Rama X had vorige week verrassend bekendgemaakt dat ze het premierschap ambieert. 

Ze was de kandidaat van de partij Thai Raksa Chart, die bestaat uit aanhangers van ex-premier Thaksin Shinawatra. Het leger schoof hem in 2006 opzij. De koning had eerder al duidelijk gemaakt niet blij te zijn met de politieke ambities van zijn zus. Hij noemde de plannen van Ubolratana ‘ongepast’.

,,Betrokkenheid van een hooggeplaatst lid van de koninklijke familie bij politiek, op wat voor manier dan ook, is een daad die in strijd is met de tradities, gewoonten en cultuur van het land en is daarom uiterst ongepast’’, zei de koning in een verklaring.

  1. Trump verbijstert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’
    VIDEO

    Trump verbijs­tert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

    Donald Trump heeft gisteren met een onverwacht voorstel de ouders van een verongelukte Britse tiener de schrik van hun leven bezorgd. De Amerikaanse president vertelde tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis dat de veroorzaker van het ongeluk - waarbij hun zoon het leven liet - in de kamer ernaast op hen zat te wachten. De compleet overrompelde ouders besloten niet op het verzoek in te gaan: ,,We zijn extreem boos.”