Brandstichting in Japan: 33 doden, tientallen gewonden

Video en updateBij een brand in een studio voor animatiefilms in de Japanse stad Kyoto zijn vandaag 33 mensen om het leven gekomen en 35 personen gewond geraakt. De politie gaat uit van brandstichting. Die vertoont kenmerken van een aanslag. 

Aanvankelijk was sprake van 12 dodelijke slachtoffers. Brandweerlieden vonden hun lichamen op de begane grond en eerste verdieping van het twee verdiepingen tellende pand van Kyoto Animation. Op de trap van de tweede verdieping naar het dakterras werden daarna de levenloze lichamen gevonden van nog eens 21 personen, verklaarde een brandweerofficial tegenover persbureau AP.    

Van de 36 personen met verwondingen is een tiental er volgens hem slecht aan toe. Veel gewonden verloren volgens de brandweer het bewustzijn terwijl ze probeerden te vluchten. Op het moment van de brand bevonden zich 73 personen in het gebouw. 

Vermeende dader

De vermoedelijke brandstichter is een 41-jarige man. Hij ligt gewond in het ziekenhuis en is aangehouden. De man kwam het pand van Kyoto Animation vanmorgen binnen omstreeks 10.30 uur plaatselijke tijd (3.30 uur Nederlandse tijd), goot benzine uit en stak die in brand. ,,Daarbij riep hij volgens ooggetuigen: jullie gaan sterven’’, verklaarde een politiewoordvoerder tegenover AFP.  

Over een eventuele relatie tussen de vermeende dader en het bedrijf is nog niets bekend. 

Doodsbedreigingen

Getuigen hoorden naar eigen zeggen explosies in het bedrijfspand en zagen daarna zwarte rook naar buiten komen. De brandweer had het vuur na drie uur onder controle. 

Kyoto Animation-baas Hideki Hatta, die de aanval veroordeelt, vraagt zich af waarom de aanvaller ‘zoveel geweld’ gebruikte. Zijn bedrijf ontving in het verleden volgens hem mails met anonieme doodsbedreigingen maar reageerde daar telkens ‘oprecht’ op. “Ik link ze dan ook niet aan de aanval van vandaag’’, aldus de topman.   

Tekenfilms

Kyoto Animation produceert tekenfilms voor succesvolle Japanse tv-series. Het bedrijf ontwerpt en verkoopt personages en producten die vaak zijn afgeleid van manga (de Japanse variant van onze stripverhalen), waaronder Munto, Lucky Star, Melancholie van Haruhi Suzumiya en K-On!

Het bedrijf, dat ook een animatieschool heeft, bezit twee studio-gebouwen waarvan eentje nu is uitgebrand en een hoofdkantoor in de prefectuur Kyoto. Bij het animatiebedrijf werken ongeveer 160 mensen.

Eerdere drama's 

Het dodental van de brand bij Kyoto Animation overtreft dat van het bloedbad in 2016 in Tokio. Een man stak toen 19 mensen dood in een woonzorgcentrum in het westen van de Japanse hoofdstad.

In 2008 eiste een brand in een bioscoop in Osaka, zo'n 50 kilometer van Kyoto, 16 mensenlevens. Bij een aangestoken brand in de drukke uitgaanswijk Kabukicho van Tokyo, kwamen in 2001 maar liefst 44 mensen om het leven. Het was de tot nu toe dodelijkste brandstichting uit de Japanse moderne geschiedenis. 

Volledig scherm
Het twee verdiepingen tellende gebouw van Kyoto Animation Co. © REUTERS
  1. Ouders Spaanse Julen (2) schikken met eigenaar van put die hun zoontje het leven kostte

    Ouders Spaanse Julen (2) schikken met eigenaar van put die hun zoontje het leven kostte

    De ouders van de peuter die een jaar geleden in Zuid-Spanje in een illegaal gegraven put viel en daardoor overleed, hebben een buitengerechtelijke deal gesloten met de grondeigenaar. Tegen hem zou morgen een rechtszaak beginnen maar David Serrano aanvaardde vandaag de verantwoordelijkheid voor ‘doodslag door ernstige nalatigheid’ en ging akkoord met het betalen van een schadevergoeding van 190.000 euro.