Volledig scherm
Brexitonderhandelaar Michel Barnier © EPA

Brussel en Londen praten komende dagen verder over brexit

De brexitonderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk zijn na een werkdiner van twee uur in Brussel overeengekomen ‘de discussies de komende dagen voort te zetten’. Dat zei EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier na zijn ontmoeting met zijn Britse tegenhanger Stephen Barclay.

De twee onderhandelaars kwamen in de Britse residentie bijeen als vervolg op de ontmoeting vorige week tussen premier Theresa May en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Die hadden afgesproken dat hun teams een uitweg zullen proberen te zoeken uit de impasse rond het Britse vertrek uit de EU eind volgende maand. Daarmee proberen beide partijen te voorkomen dat de breuk tussen Londen en de EU chaotisch, zonder afspraken, zal verlopen. Het Britse parlement stemt niet in met het ontwerp-scheidingsverdrag dat May met de EU heeft gesloten.

,,Van onze kant is duidelijk dat we het terugtrekkingsakkoord niet zullen heropenen’', zei Barnier toen hij uit de ambassade stapte. ,,We zetten de gesprekken de komende dagen voort.’’

  1. Dambreuk Brazilië ‘geen ongeluk’: acht arrestaties

    Dambreuk Brazilië ‘geen ongeluk’: acht arresta­ties

    De Braziliaanse politie heeft acht medewerkers opgepakt van het bedrijf Vale, eigenaar van de ijzerertsmijn bij het stadje Brumadinho, waar een dambreuk op 25 januari leidde tot een enorme modderstroom, die het leven kostte aan zeker 166 mensen. Nog 144 mensen worden vermist. Dat zij nog levend worden teruggevonden is vrijwel uitgesloten. Ook zijn op diverse plaatsen, onder andere op het hoofdkantoor van het bedrijf in Rio de Janeiro, huiszoekingen verricht.