Volledig scherm
Viktoria Marinova © AFP

Bulgaarse journaliste Marinova verkracht en vermoord

De Bulgaarse tv-journaliste Viktoria Marinova (30) is dood aangetroffen op een afgelegen plek aan de Donau in de buurt van haar woonplaats Roese. De politie zei vandaag in de lokale media dat ze is verkracht en op brute wijze vermoord.

Uit het eerste onderzoek blijkt dat Marinova is gewurgd en zware klappen op haar hoofd heeft gekregen. Ze werd gevonden langs een wandelpad in een gebied met dichte begroeiing.

Mladen Mladenov, de Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken, noemt de moord op de journaliste als 'buitengewoon wreed' en heeft gezegd dat de vrouw voor haar dood verkracht is. 

Onderzoek corruptie


De journaliste en presentatrice werkte voor de zender TVN. Ze hield zich onder meer bezig met een onderzoek naar corruptie en misbruik van geld van de Europese Unie.

In Marinova's laatste programma lag de focus op onderzoeksjournalist Attila Biro, die vorige maand samen met een collega werd opgepakt tijdens een onderzoek naar de vernietiging van documenten inzake de fraudeverdenkingen.

De politie onderzoekt de moord en probeert getuigen te achterhalen. De recherche zegt nog geen aanwijzingen te hebben dat Marinova om het leven is gebracht wegens haar werkzaamheden. In hoofdstad Sofia wordt vandaag een wake voor de omgebrachte journaliste gehouden.

Derde moord in EU

Europarlementariërs, onder wie de Nederlandse Sophie in 't Veld (D66) via Twitter, vroegen aandacht voor deze zaak. Het is al de derde moord op een Europese journalist in een jaar tijd.

Daphne Caruana Galizia uit Malta werd in oktober 2017 het slachtoffer van een bomaanslag. De Slowaakse reporter Jan Kuciak werd in februari doodgeschoten in gezelschap van zijn vriendin.